L’exalumna del grau en Periodisme, Dienabou Sow, ha visitat avui la FEC per presentar el llibre sorgit del seu TFG sobre la representació i participació de les persones africanes i afrodescendents als mitjans de comunicació espanyols, defensat l’any 2022. El treball es basa en deu entrevistes a deu persones afrodescendents influents en l’àmbit comunicatiu que reflexionen sobre conceptes com la diversitat als mitjans de comunicació, en especial als informatius, l’estètica afro, els prejudicis i discursos racistes, la identitat, les contranarratives i els referents de les minories racialitzades als mitjans de comunicació.

Identitats híbrides

Durant la presentació, Sow ha parlat de les inquietuds personals i professionals que la van portar a fer aquest treball i que, un cop conclòs, ha descrit com un procés col·lectiu identitari al que s’enfronten molts migrants de segona o tercera generació de manera similar. “La majoria d’afrodescendents viuen entre dos móns: l’occidental, on han crescut, i altres realitats amb les que els eduquen a casa seva. I arriba un moment en què es pregunten d’on són ‘realment’” -ha explicat l’actual periodista- “Durant l’elaboració del llibre he vist que la majoria d’afrodescendents viuen aquesta etapa de manera similar. I una de les conclusions a les que he arribat és que no cal escollir. De vegades, ens sentim més còmodes amb un valors inculcats a casa i, en altres circumstàncies, ens identifiquem millor amb el que sentim com a ciutadans europeus.”

 El biaix en la representació d’afrodescendents

 Sow s’ha referit a la conclusió principal del llibre com un sentiment “que aporta pau” perquè els allibera de la idea d’haver d’escollir. És en aquest sentit que la recerca i visualització de referents pren important rellevància i on es posa de manifest la seva baixa representació als mitjans de comunicació de masses a més de representar-los d’una manera gairebé sempre associada a guerres,  delinqüència, pobresa o conflictes, ja sigui per motius racistes o de xoc de cultures amb la qual les persones afrodescendents difícilment se senten còmodes.

“Aquest discurs ens predisposa a sentir-nos poc orgullosos de la nostra procedència” ha explicat Sow.

Contranarrativa al poder

Així, encara que es conegui poc, el col·lectiu afrodescendent ha treballat per contrarestar les narratives dominants,  empènyer el focus eurocentrista i fer un lloc a noves mirades capaces d’explicar la realitat amb la inclusió d’altres punts de vista. La mirada de Sow s’ha posat de manifest durant la presentació del llibre on el guió de l’acte s’ha centrat insistentment en les temàtiques abordades, obviant volgudament la popularitat de les persones entrevistades, tal com ha assenyalat el seu antic professor i director de TFG, Raúl Martínez-Corcuera.

Les xarxes socials, o la comunicació sense intermediaris

D’altra banda, l’exalumna de la FEC també ha assenyalat la importància que han tingut les xarxes socials per fer sentir aquestes veus, tradicionalment apartades del focus mainstream:

“Les xarxes socials, ara mateix, són un aliat fonamental per la comunitat afrodescendent perquè són un  altaveu que ens permet comunicar-nos en primera persona i a través de les quals podem trobar referents que ens ajudin a fer-nos sentir orgullosos de la nostra negritud, per exemple”.

L’autora del llibre ha afegit que poder parlar sense intermediaris contribueix a visibilitzar referents, a reconèixer-se en aquestes històries i que això també ajuda a preparar-se per combatre determinats discursos de l’extrema dreta.

L’aportació de Dei Sow és, doncs, una important contribució a l’aposta per un periodisme modern, capacitat per comprendre i explicar la realitat de manera inclusiva, igualitària i al servei de la societat. Tal com ha afirmat Josep Burgaya, degà de la FEC, a l’inici de la presentació: “La salut de la societat democràtica passa per un bon periodisme, una professió transcendental que es practica perquè s’estima”.