Els alumnes del grau en Periodisme van viure el passat 3 de maig una sessió molt especial del programa Professionals a l’aula, amb una videotrucada en directe des de Londres amb Coia Ballesté, corresponsal de TV3 al Regne Unit. La periodista va oferir una visió molt pròxima i realista sobre la seva rutina professional i sobre els reptes de l’ofici a nivell internacional.
Durant la trobada, Ballesté va compartir els detalls del seu dia a dia: la seva jornada comença a les sis del matí consultant les notícies més rellevants per tal de preparar els resums informatius i decidir, juntament amb el seu equip, què es cobrirà aquell dia. A través d’una reunió editorial de la secció d’informatius, se seleccionen les informacions més destacades entre tot el que envien els corresponsals per establir l’escaleta del dia.
Un ofici constantment actiu
Responent a un dels estudiants, que preguntava si els corresponsals només treballen quan hi ha una gran notícia, Ballesté va desmentir el mite i va afirmar que “mai no pares”. La periodista va explicar que ha d’estar sempre alerta, comprovar informació, preparar cròniques per a televisió i ràdio, coordinar-se amb càmeres i respondre peticions internes de la CCMA:
“Hi ha moltes coses que no es veuen, però que són molt difícils”.
La ponent també va destacar la complexitat d’exercir el periodisme a l’estranger, especialment al Regne Unit, on els mitjans no britànics tenen més dificultats d’accés a segons quina informació: “Filtren molt el que envien a la premsa internacional”, va dir, i va afegir que un dels grans reptes és explicar què passa al Regne Unit pensant en un públic català, amb context i perspectiva.
L’evolució del periodisme
Amb una mirada a l’evolució de l’ofici, Ballesté va recordar com, anys enrere, quan es cobrien partits de futbol, calia trobar una cabina telefònica per trucar a la central i transmetre el resultat. “Abans el valor estava en saber el resultat; ara, el tens al moment, en directe”, va reflexionar, mostrant com ha canviat la manera de fer periodisme des de la irrupció dels mitjans digitals.
Finalment, la periodista va remarcar la importància de treballar amb rigor i veracitat en un entorn on no tots els mitjans ho fan, però va expressar la seva confiança amb que, a llarg termini, “la credibilitat seguirà sent el punt fort del bon periodisme”.