Un estudi narratiu a propòsit de l’elaboració d’un discurs expositiu i la seva materialització, guardonat amb Cum laude.

Ana M. Palomo Chinarro, coordinadora del Grau en Comunicació Audiovisual

Aquesta tesi és el que podríem convenir en designar com un autèntic work in progress. L’origen està en una conferència, Maternitat i Art Contemporani, encarregada per la Facultat d’Educació de la Universitat de Vic amb motiu de les jornades Art i Infància. Durant l’estudi històric que vaig portar a terme, vaig ensopegar amb l’exclusió social de la dona dels àmbits de poder i econòmics, amb la marginació que va patir al món de l’art, amb el necessari i arriscat assalt a l’ordre social establert que algunes d’elles van portar a terme i amb les dures lluites contra el poder de l’home que van desembocar en conquestes inqüestionables al llarg del temps. Partint d’aquest tema d’estudi em vaig familiaritzar amb termes transgressors, aportats a l’estudi pels moviments per a l’emancipació de la dona. Així doncs, el terme maternitat anava adquirint nous i amplis significats a mesura que avançava la investigació. Finalment, vaig acotar aquesta recerca inicial a la producció plàstica femenina dels últims cent anys, aproximadament, en relació a la experiència de la maternitat. Aquest és el primer bloc de la tesi.

En un segon bloc he analitzat l’obra de la creadora argentina Ana Álvarez-Errecalde, que ha treballat habitualment atorgant protagonisme al cos humà i les seves obres mantenen una íntima relació amb la feminitat, la maternitat i també amb alguns dels seus efectes col·laterals i social. A més ha basat una bona part de la seva trajectòria artística en els treballs pròxims a la seva intimitat, en experiències de col·laboració amb col·lectius lligats a reivindicacions femenines i altres adscrits a la denúncia social.

Finalment he portat a terme un projecte expositiu, amb el seu corresponent projecte educatiu, amb la finalitat de comunicar i donar visibilitat no només a l’obra de l’Ana Álvarez-Errecalde sinó també a totes aquelles dones artistes que apareixen al llarg de la investigació.