Xavier Marin Morera i Francesc Marginet Arnau. Estudiants de 1r curs del grau d’ADE
El passat dijous 4 de març del 2021, els alumnes de primer curs d’ADE de la UVic vam tenir el plaer d’escoltar una xerrada de la mà dels Srs. Santi Ponce i Ildefons Espina. Ens van parlar sobre la tradició càrnia porcina de Vic, i en concret de l’empresa Embotits Espina, una empresa familiar creada a Vic el 1911, per tant aquesta ja té cent deu anys d’història.
Durant la xerrada ens van parlar del passat, present i futur d’aquesta empresa. Embotits Espina neix d’una activitat tradicional i d’autoconsum familiar. Però el 1911 la família va començar a fer els seus primers embotits de forma més industrialitzada al carrer Manlleu de Vic.
Alfons Espina va estudiar a Barcelona i va ser el que va crear la primera fabrica ja anomenada i una segona al carrer Nou de Vic. Alfons va ser possiblement el que va fer que l’empresa haguí arribat tan lluny, i és que ell ja va crear la primera xarxa d’exportació a tot espanya, on tenia botigues repartides arreu de la península que subministrava a través de la xarxa ferroviària.
La persistència de l’empresa ha estat possible gràcies a la seva constant innovació, als anys seixanta per exemple, es va començar a produir el pernil dolç, un producte estrella que va destacar molt en aquell moment, idea de Miquel Espina. A més, amb aquest producte l’empresa fa el canvi de fàbrica i es traslladen al polígon malloles de Vic, on segueix fabricant actualment.
En explicació d’això Ildefons ens va detallar que Embotits Espina treu cada any 9 o 10 productes nous al mercat, però de tots aquests nomes en triomfen 1 o 2 com a molt. Als altres se’ls hi dona una segona oportunitat, però si no triomfen al mercat, es retiren de la producció. Aquest aspecte que ens va impactar bastant a tots els alumnes.
Finalitzant la xerrada i fent referència al futur d’Embotits Espina, se’ns va explicar que l’empresa no passa pel seu millor moment. Avui en dia cada cop es menja menys carn, i és per això que l’empresa està estudiant nous productes fabricats a bases de cereals i productes aptes per a vegetarians; i inclús estan estudiant nous mercats on puguin seguir triomfant amb els seus productes procedents del porc.
Com a conclusió podem assegurar que amb la xerrada portada pel Dr. Ponce hem après que la història càrnia de Vic ve de molt lluny, i que aquesta és molt important arreu del món. Amb l’explicació del Sr. Espina, en canvi, destaquen més les nocions d’actitud que s’han de tenir si vols tenir un negoci propi. Amb ell hem après que tot el que et plantegis és possible; només cal tenir una idea clara i lluitar per aconseguir-la, ser humil, i dedicar moltes hores per guiar l’empresa cap a la direcció desitjada.
Aquesta xerrada ens ha resultat molt interessant. Creiem que el format de “professionals a l’aula” és molt interessant per donar-nos nocions reals del que suposa dirigir un negoci.