La catorzena edició de l’e-week a la Facultat a viure la seva jornada central el 26 d’abril, però les activitats s’han allargat fins al 4 de maig.

L’acte central de l’e-day va ser la conferència del periodista i director d’El Món a Rac1, Jordi Basté. La jornada però, va comptar amb grans professionals de renom, què els estudiants van poder conèixer i debatre sobre les seves inquietuds professionals.

Les xarxes socials. Un repte o un problema?

El periodista va parlar sobre el fenomen de les xarxes socials; va fer una reflexió sobre els reptes, oportunitats i problemes que suposen les xarxes socials per a la societat i la comunicació i les ha definit com “el problema i la seva solució”; com un repte pels periodistes, i els ciutadans però alhora com la solució a molts problemes que les xarxes ajuden a resoldre.

El periodista que admet estar  “totalment connectat” i que les xarxes socials han canviat la forma de comunicar, de fer política, i sobretot d’informar assegura que ara sense les xarxes no sabríem que fer “Benvingudes les xarxes socials, benvingut Twitter, i tant de bo les tinguem per molts anys amb nosaltres!!”. Tot i reconèixer que està completament connectat, assegura que té por de Twitter, ja que ningú l’ha ensenyat a com fer servir aquesta xarxa social correctament, “no sé a qui contestar, com buscar la bona informació, com contestar i com no fer-ho”. A més a més, assegura que twitter és una eina informativa esbiaixada, ja que tenim els amics que volem, i per tant llegim el que volem.  Tot i que twitter alhora ens permet estar a tot arreu.

III Congrés Català de la Cuina

L’Aula Magna de la UVic va acollir l’acte inaugural del 3r Congrés Català de la Cuina, que des d’ara i fins al maig de 2019, se celebrarà a diferents indrets de la geografia catalana.

La sessió però va començar amb la conferència de Marcio Barradas, CEO i fundador de MoodBytes.tech, que va explicar les innovacions tecnològiques en el món de la gastronomia sota el nom “Del Pixel al Plat”. A més a més, els assistents van poder tastar diferents tapes impreses amb impressió 3D.

L’inauguració del congrés va comptar amb la presència de Màrius Rubiralta, coordinador general del congrés, que ha assegurat que l’objectiu és consolidar el model de cuina i gastronomia catalanes com a fórmula d’èxit en el futur.

El gran convidat ha sigut Nandu Jubany, president d’honor de la comissió territorial que ha assegurat que “en vint-i-cinc anys l’ofici de cuiner ha canviat molt. Ara empenyem l’economia del país i darrere nostre també empenyen els pagesos i productors”.  L’acte ha estat presidit pel rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, que ha manifestat que “des de la UVic volem que aquest congrés esdevingui una eina de planificació estratègica de futur”.

L’any 2019 farà vint-i-cinc anys de la celebració del segon Congrés Català de la cuina i trenta-vuit del primer, que va ser impulsat per l’Institut Català de la Cuina. Durant tots aquests anys la cuina catalana i la gastronomia com a sector s’han convertit en un dels pilars socioeconòmics i culturals del país i tot un referent de la seva projecció internacional.  Per aquest motiu els eixos que el Congrés es proposa són la consolidació de la Cuina Catalana en el seu lideratge mundial.

Mas Mujeres Creativas

La sessió sobre feminisme va superar les expectatives de les assistents. Les dades sobre les dones en el món de la creativitat i la publicitat van sobtar tant a dones, com a homes. L’acte va reivindicar el paper de les dones en el món de la publicitat i les relacions públiques, ja que segons Sílvia Barrios Baena, professora de Publicitat i Relacions Públiques a la UVic, la majoria de dones publicistes abandonen les seves aspiracions per la manca d’oportunitats a prosperar. “La majoria de dones publicistes abandonen la branca creativa per fer d’organitzadores d’esdeveniments”. Emma Pueyo, directora creativa freelance va donar el tret de sortida juntament amb la professora Anna Pérez., que van reivindicar la sentència del cas de La Manada.

Intel·ligència artificial fins a on?

D’altra banda Carles Sierra, vicedirector de l’Institut de Recerca d’Intel·ligència Artificial del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques), ha parlat de la intel·ligència artificial i dels seus límits en una conferència a la Sala Segimon Serrallonga.

Sierra ha fet un repàs a la història d’aquesta disciplina i als seus àmbits d’aplicació, i ha destacat que actualment els avenços “arriben de forma accelerada perquè es fan al ritme del finançament públic i privat, que és desorbitat”. El ponent també ha alertat de totes les qüestions ètiques que planteja el seu avenç i ha afirmat que “el perill no és la intel·ligència artificial en si, sinó l’autonomia del sistema. I som els humans els que ens hem de fer preguntes i decidir on posem els límits”.

Projecte “Parelles Digitals UVic-UCC”

En el marc de l’e-week, la Càtedra TIC Salut (CESS), en col·laboració amb l’UHub, Servei a la Comunitat Universitària, va organitzar el projecte “Parelles Digitals UVic-UCC”. L’activitat aparellar estudiants de tercer i quarts de Secundària amb persones majors de 65 anys que disposen d’smartphone o tauleta digital, però que en tenen un coneixement molt bàsic i volen ampliar-lo.

Les sessions de dues hores diàries, els joves van acompanyar la seva parella en l’adquisició de noves competències digitals en l’ús del mòbil o de la tauleta, de forma personalitzada i adaptada a les inquietuds i necessitats de cada persona sènior.

El projecte pretén contribuir a reduir l’escletxa digital al territori i es planteja un doble repte: en primer lloc, facilitar a les persones grans un millor coneixement i ús dels dispositius mòbils que els sigui útil per comunicar-se, millorar la qualitat de vida i prevenir l’aïllament i l’exclusió. Per altra banda, conscienciar els joves dels efectes positius de desenvolupar una tasca de voluntariat de servei a la comunitat, i facilitar-los una experiència de servei comunitari intergeneracional.

La primera part del projecte es va celebrar el  24, 25 i 26 d’abril, amb un total de 16 parelles digitals,  formades per alumnes de l’escola Sagrat Cor de Vic i per membres de l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona. D’altra banda, la segona part del projecte que recull un total de 18 parelles digitals se celebrarà del 9 al 16 de maig a Centelles. Les parelles estaran formades per estudiants de l’Institut Pere Barnils i per membres de l’Aula d’Extensió Universitària Gent Gran Centelles.