A partir del curs vinent, l’alumnat dels graus en Periodisme i Comunicació Audiovisual col·laboraran directament amb mitjans reals gràcies al projecte FECmèdia, una plataforma de continguts que integrarà premsa, ràdio i televisió amb una metodologia basada en dinàmiques professionals per tal que els estudiants combinin l’aprenentatge teòric amb l’exercici actiu de la professió des de l’inici del seu recorregut formatiu.

El projecte es desenvoluparà juntament amb empreses periodístiques del sector de la comunicació del territori, entre les quals es troba Premsa Osona, amb la qual s’ha signat avui un acord. El conveni estableix una col·laboració estable entre la UVic-UCC i els mitjans El 9 TV i El 9 FM, a través de la qual els estudiants produiran i emetran 1,5 hores setmanals de televisió i 1,5 hores de ràdio, incloses dins la programació habitual d’aquests canals. Així mateix, es preveu la signatura de futurs acords amb altres mitjans, que ampliaran les oportunitats formatives i professionals de l’alumnat en altres àmbits de la televisió, la ràdio, la premsa digital o els pòdcasts.

Tal com explica Josep Burgaya, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació, “a partir de l’experiència que tenim en aquests títols, considerem que és necessari reforçar-ne encara més la dimensió pràctica”. Afegeix que “no es tracta de deixar de fer la teoria imprescindible ni que els nostres estudiants no hagin d’accedir a tot el coneixement necessari; es tracta de cursar el grau tot exercint de manera semiprofessional, amb l’objectiu d’incrementar l’expertesa pràctica i dotar de més realisme l’activitat aplicada”.

Formació immersiva i beneficis per als estudiants

Segons Arnau Costa, coordinador de FECmèdia aquest model “afavoreix el desenvolupament de competències transversals com el treball en equip, la gestió del temps i la resolució de problemes”. La integració de projectes reals dins la formació acadèmica permet establir un vincle sòlid entre els coneixements teòrics i la pràctica professional als mitjans, una aproximació que ofereix a l’alumnat l’oportunitat de cobrir notícies i crear continguts multimèdia en contextos autèntics, que afavoreix una experiència immersiva.

D’altra banda, l’enfocament pràctic facilita a més la construcció d’un portafolis personal amb peces publicades i dona visibilitat al treball dels estudiants, que els connecta amb una audiència real.

Tal com assenyala Josep Burgaya, “als estudiants els aporta molt valor tant en coneixement com en currículum. Se’ls prepara per incorporar-se de manera directa i sense necessitat de processos d’adaptació al món professional, sigui en televisió, ràdio o premsa”.

Igualment, aquesta metodologia fomenta la producció de continguts amb un nivell d’exigència equiparable al dels professionals en actiu. El fet que aquests materials s’emetin públicament impulsa els estudiants a mantenir una exigència de qualitat i responsabilitat.

“L’objectiu és que l’estudiantat aprengui l’ofici exercint-lo, amb rigor periodístic i qualitat en la producció”, assenyala Arnau Costa.

Un context d’aprenentatge diferent

En definitiva, “es tracta de viure en el món real encara que s’estiguin formant; així, qualitativament, s’intensifica i s’amplia l’aprenentatge”, assenyala el degà.Es construeix, doncs, una veritable formació de professionals, dins un ecosistema i un context d’aprenentatge diferent i més proper a la realitat laboral. Aquest nou model renova i amplia la dimensió pràctica que aquests graus ja tenien.