Liliana Torres a l'Aula de Cinema de la FEC

L’Aula de Cinema de la UVic-UCC ha estat l’escenari de la projecció de la pel·lícula Family Tour (2013) i del posterior col·loqui amb la directora Liliana Torres en el marc de l’onzena edició del Festival Protesta de cinema social. L’autora osonenca ha compartir les seves  experiències de creació i rodatge del seu primer llargmetratge amb l’alumnat de Comunicació Audiovisual.

Family Tour és una docuficció sobre la visita de Liliana Torres a casa després de viure diversos anys a l’estranger. A excepció del personatge principal, interpretat per Núria Gago, els actors i actrius de la pel·lícula son els familiars i amics de Torres que es van prestar a actuar per a un primer projecte autobiogràfic rodat de forma professional. L’autora ha explicat l’intens treball de preparació d’escenes dels personatges.

“D’una banda, la Núria va conviure amb nosaltres per generar vincle amb la meva família, però només li vaig presentar el meu pare, la meva mare, la meva germana i la meva cosina i ningú més. Volia generar certa familiaritat, però també volia que tingués la sensació d’estranyesa que era el que volia transmetre”.

Un retrat familiar viu

 La directora també ha fet referència a la preparació d’escenes amb els seus familiars sense nocions d’interpretació.“Vam fer una part prèvia de primera llegida de guió, de veure les seves reaccions barrejada amb una mena de ‘teràpia familiar’ per després treballar en el ritme, l’ordre d’intervenció. Va ser com un curs exprés d’actuació en cinema”. Liliana Torres ha parlat també d’algunes de les estratègies per superar obstacles a l’hora d’escriure com ara les seves eines d’investigació per als guions, pautes de treball per evitar bloquejos i els laboratoris de guió com a ajut complementari per polir el text.“El cinema és com una marató; la creació d’una pel·lícula pot durar anys i t’has d’assegurar que pots mantenir la torxa encesa en una cursa d’obstacles llarga”.

El pressupost, sempre el pressupost

La directora s’ha referit també al pressupost, gairebé sempre inferior al necessari, i algunes formes amb què hi va fer front per Family Tour.“La pel·lícula va ser possible gràcies a l’entusiasme i la col·laboració de molta gent. Tot es va fer de manera professional però el pla de rodatge era embogidor, no hi havia control sobre cap condició”.

El desig mou la protesta 2024

El Festival de Cinema Protesta 2024 projectarà 36 pel·lícules (22 llargmetratges i 14 curtmetratges) entre el 3 i el 13 d’octubre a diferents punts de la ciutat. A més, també s’han programat activitats paral·leles de formació en estratègies audiovisuals, sessions per a instituts o tallers per obtenir finançament. L’edició 2024 fa una aposta nova per fomentar la creació cinematogràfica i fugir de l’esperit competitiu i ha repartit el premi entre tots els curtmetratges programats que enguany s’engloben sota la temàtica del desig.