El docent de la FEC Raúl Martínez Corcuera ha donat el tret de sortida a les Jornades Transversals “De la Pau a la Guerra. O el fràgil equilibri de viure en societat” amb una conferència sobre la criminalització i la deshumanització de les persones refugiades als mitjans de comunicació.
A través d’un estudi sobre el tractament de les persones que fugien de la guerra de Síria als mitjans de comunicació, Raúl Martínez Corcuera va desgranar les diferents fases que va seguir la premsa espanyola per elaborar un discurs mediàtic que converteix refugiats (en aquest cas, sirians) en possibles enemics dels quals cal defensar-se (terroristes jihadistes). L’objectiu del procés és legitimar una acció governamental que esquiva l’obligació d’acollir persones refugiades de guerra, malgrat ser un dret recollit i reconegut en la legislació internacional.
Alguns dels elements utilitzats per a l’elaboració d’aquest discurs són balls de xifres, la creació d’una atmosfera “de caos i desesperació”, l’ús “espectacularitzant” dels conflictes o la fatiga emocional dels espectadors.
“Els mitjans de comunicació no són només altaveus de la situació, sinó que juguen un paper fonamental. És per això que cal prendre consciència com a comunicadors dels efectes que pot arribar a tenir la informació sobre la població”, va explicar el docent.
En la seva ponència, el professor també va argumentar magistralment el transfons racista del discurs dirigit als refugiats provinents de països africans i com aquest ja es distribueix, especialment per xarxes socials, amb el component de l’odi vers l’altre que justificarà actituds violentes cap a determinats col·lectius. Raúl Martínez va fer èmfasi en el canvi de tractament utilitzat per a descriure la situació viscuda per les persones refugiades de la guerra d’Ucraïna i, com això, afecta a l’imaginar col·lectiu de l’opinió pública.