L’alumnat de 4t de Periodisme de la UVic-UCC va realitzar dimarts passat una visita d’estudi a les instal·lacions de La Fageda Fundació, al municipi de Santa Pau, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La sortida tenia com a objectiu fer un rodatge tant a la fàbrica de iogurts i d’elaboració de melmelades artesanals, com a la granja de La Fageda.

D’acord amb la metodologia d’aprenentatge cooperatiu que se segueix en l’assignatura Periodisme d’Investigació,  tot el grup participa en un mateix projecte, en aquest cas la producció d’un vídeo documental. És un treball conjunt on tothom comparteix la mateixa recerca, si bé es fan subgrups en diferents localitzacions i amb rols diferenciats. L’alumnat es reparteix les tasques de càmera, edició, reporterisme i documentalisme, entre altres.

El tema que s’ha treballat durant el curs és la inserció laboral de les persones amb diversitat funcional. Així, el model d’èxit de la Fageda Fundació, pensat com un projecte social amb estructura empresarial, es confronta amb altres casos d’empreses que no compleixen l’obligació de reservar places de la seva plantilla a treballadors amb aquest perfils vulnerables.

A les 9 del matí, tres alumnes es van vestir amb l’equipament de protecció adequat per entrar a enregistrar dins la planta de producció. Quan aquests tres reporters van sortir, a les 10,15 hores, es van reunir amb la resta del grup i es van incorporar en una visita per tot el recinte, guiada per Albert Terradellas, tècnic de l’equip de comunicació de La Fageda. Els visitants van veure l’estat de les vaques, el procés de munyida i les diverses feines dels centres de treball o de teràpia ocupacional als vivers de jardineria.  Al final, van entrevistar la treballadora Anna Cargol i la responsable de Relacions Públiques i Institucionals, Mariona Martí.