Els estudiants de l’assignatura de Sociologia del grau de Periodisme han acabat el curs amb la visita del periodista ENG Josep Maria Porta (TV3). L’expert ha acostat la realitat del reporterisme televisiu a través de les seves experiències professionals en diferents àmbits: des d’històries “de casa” a conflictes bèl·lics o catàstrofes humanitàries.
Josep Maria Porta fa relativament poc temps que apareix davant les càmeres dels serveis informatius catalans, però ha gravat moltes històries des de diferents punts del planeta. Ha estat el càmera corresponsal a Jerusalem i enviat especial en diverses ocasions durant la guerra de Síria i Líbia. Ha documentat les conseqüències del terratrèmol a Marroc (2023), la crisi migratòria del Mediterrani des de la costa africana i, també, a bord del vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms. “Som els ulls dels espectadors” – ha afirmat Porta – “Aquesta feina és un privilegi perquè em permet accedir a llocs on mai podria accedir com a ciutadà a peu de carrer”.
“Cal prioritzar el tacte i la cura en l’aproximació a testimonis, sobretot als que es troben en moments de vulnerabilitat, sigui quina sigui la situació”
Així mateix, el periodista també ha mostrat altres peces realitzades en entorns aparentment menys hostils, però que impliquen altres exigències de rodatge tant o més restrictives com son, per exemple, les empreses o l’accés a alguns personatges públics de molta envergadura. En qualsevol cas, el periodista ha subratllat la importància de “prioritzar el tacte i la cura en l’aproximació a testimonis, sobretot als que es troben en moments de vulnerabilitat”, sigui quina sigui la situació.
La logística dels equips
Porta també ha explicat a l’alumnat el tipus de càmera que s’utilitzen en cada ocasió i l’estructura bàsica dels equips creats per aquestes circumstàncies: se sol treballar en parelles de redactor/càmera i, cada vegada més, amb periodistes ENG (periodistes que poden fer totes les funcions de càmera i redacció i que s’alternen els rols). Quan, a més, es traslladen a l’estranger, els sol acompanyar un productor -que s’ocupa de tota la logística- i un fixer, una persona local que coneix l’idioma i els ajuda a trobar històries i connectar amb les persones sobre el terreny.