Ruben Pacheco i Jordi Petit. Estudiants de 4t de Periodisme
Josep Cuní va analitzar la situació actual del periodisme a la Universitat de Vic
El periodista Josep Cuní ha ofert una conferència aquest dimarts a la Universitat de Vic per parlar sobre l’estat actual del periodisme. Cuní, qui actualment exerceix com a freelance per a diversos mitjans audiovisuals, ha realitzat la seva ponència qüestionant si el periodisme es troba en estat sòlid, líquid o gasós.
L’exdirector i presentador d’Els Matins de TV3 va iniciar la seva exposició recordant la seva entrevista al filòsof Zygmunt Bauman, en la que va preguntar-li si no creia que el seu concepte de “societat líquida” havia canviat al un estat gasós, el que va provocar una reacció airada de Bauman. Cuní va afirmar haver trobat l’obra literària ‘La sociedad gaseosa’, d’Alberto Royo, un temps després de l’entrevista al reconegut filòsof que feia el plantejament d’una societat en estat gasós, tal com ell qüestionava. El llibre, que explica el domini de la immediatesa, la cerca de la rendibilitat i la manca d’exigència, va servir a Cuní per argumentar que aquests conceptes es troben vigents en l’ofici periodístic.
El periodista català va culpabilitzar l’ús dels dispositius mòbils i les xarxes socials com a emissors de continguts d’opinió que la societat interpreta com a notícies. És per això que Cuní va defensar la necessitat d’autocontrol de la ciutadania respecte al fet d’atorgar credibilitat a allò que visualitzen a les xarxes, així com la dels periodistes per “no regalar la nostra matèria primera, que és la informació”.
Cuní va finalitzar la seva ponència demanant un retorn del periodisme en els seus orígens, en els que el professional exercia la seva feina “amb una llibreta i un bolígraf, apuntant allò que veia per després adaptar-ho a un format periodístic”.
Josep Cuní és un dels grans referents del periodisme català, que de mica en mica, s’està guanyat també un lloc a nivell nacional. La seva trajectòria ha estat diversa al llarg dels anys però ha deixat una important estela al seu pas, tant a Catalunya Ràdio, Ona Catalana, TV3 o 8tv entre d’altres. La seva gran oportunitat com a professional la va tenir com a presentador del magazín matinal ‘El Matí de Catalunya Ràdio’, on també fou el director del programa. Dins l’emissora, també va gaudir de diversos rols, com ara el de director de programació i dissenyador de la graella. Cal remarcar, que les decisions que aleshores va prendre Josep Cuní, encara són vigents a la ràdio pública catalana.
Després de 20 anys com a professional de la ràdio, Josep Cuní va fer el pas a la gran pantalla a la franja matinal de TV3. Una hora que ell coneixia a la perfecció de la seva etapa a la ràdio i inspirat amb els matinals que es feien als Estats Units, va néixer un nou format a TV3, ‘Els Matins de TV3’. El programa va aconseguir ser líder durant 7 anys i va guanyar un Premi Ondas. Després d’anys de molt èxit a la televisió pública catalana, Cuní va començar una aventura per 8tv, iniciant un nou projecte, anomenat ‘8 al dia’. Amb molt poc temps, el programa en prime-time es va convertir en referència i va aconseguir les millors dades d’audiència de la història de la cadena. Però, va deixar la cadena per embarcar-se en un nou projecte, lluny del dia a dia, però a prop de les càmeres. En l’actualitat, Josep Cuní es troba realitzant diversos reportatges per Mediaset i a través de la productora Broadcaster, de la qual ell és el president i que co-dirigeix amb la seva filla, Noemí Cuní. Josep Cuní ha estat un dels darrers convidats a les diverses conferències que realitza la Universitat de Vic, i en concret, del món del periodisme, després de la visita de Jordi Basté en el marc de la E-week.
Article publicat a la Revista Sense Boira el dia 11 de maig.