El passat 26 de juny es va presentar a la Pista de Sant Hipòlit de Voltregà l’estudi Anàlisi del màrqueting esportiu del Club Patí Voltregà, que han dut a terme els professors de la FEC José Antonio Corral, Eulàlia Massana i Krishna Satish. L’estudi és fruit d’un conveni de col·laboració entre el Centre d’Estudis Voltreganès, la Fundació Club Patí Voltregà i la UVic-UCC, signat el 2023.

Màrqueting esportiu per a una major sostenibilitat

L’estudi presenta una anàlisi estratègica del Club Patí Voltregà des de la perspectiva del màrqueting esportiu, amb un enfocament especial en els seus recursos i capacitats. L’objectiu ha estat identificar línies d’actuació que permetin enfortir la generació d’ingressos i avançar cap a una major sostenibilitat econòmica.

La recerca s’ha fonamentat en una metodologia mixta, que combina tècniques qualitatives i quantitatives, com ara entrevistes, anàlisi de xarxes socials, revisió de dades econòmiques, llicències federatives i observació directa, entre d’altres. A partir d’aquest enfocament, s’ha elaborat una anàlisi DAFO, que sintetitza les fortaleses i debilitats internes del club, així com les oportunitats i amenaces externes.

Quant a l’entorn, l’estudi assenyala que, a més del context geogràfic i el teixit empresarial del Voltreganès, destaca el creixement de l’esport femení i l’auge de la inclusió, la responsabilitat social i la digitalització. En aquesta situació, l’hoquei patins a Catalunya mostra una tendència moderadament creixent, tot i que la competència entre clubs és elevada.

Pel que fa a l’anàlisi interna, l’estudi conclou que els recursos intangibles del club són especialment valuosos; es tracta de: història, identitat local i una forta cultura organitzativa basada en el voluntariat. També són punts forts del Voltregà la capacitat formativa, la gestió comunitària, l’adaptabilitat i la inclusió i diversitat. Pel que fa als recursos humans, ressalta la notable d’expertesa pràctica en formació dels entrenadors acumulada al llarg dels anys, però també la implicació dels voluntaris en tasques logístiques o organització d’actes. Per contra, el pressupost reduït en comparació amb altres clubs d’elit representa un hàndicap.

La missió, la visió i els valors del Club

A partir de l’anàlisi de les entrevistes i la documentació recopilada, s’infereixen en l’estudi la missió —la raó de ser del club—, la visió —les seves aspiracions de futur—, i els valors que orienten la seva actuació. A més, s’identifiquen i es classifiquen els col·lectius que interactuen amb l’entitat, distingint entre els diferents segments de mercat i els grups d’interès, tant interns com externs.

Finalment, el treball examina les variables comercials tàctiques o màrqueting mix: la creació i entrega de productes, serveis i experiències, les decisions de preus i distribució, la gestió de patrocinis i el màrqueting digital. En relació amb el màrqueting digital, un estudi específic de l’activitat el Club a les xarxes socials es pot consultar en l’article “Monitoring social media communications of non-professional sports clubs: A rink hockey case study”, publicat a la revista Comunicació: Revista de Recerca i d’Anàlisi, i al post “Monitoratge de les xarxes socials de clubs esportius no professionals”, publicat al bloc de divulgació científica de la UVic-UCC, UDivulga.

Presentació en el marc d’un acte sobre el màrqueting esportiu

L’estudi es va presentar en el marc d’un acte organitzat pel CP Voltregà. Durant la sessió, Jordi Coma va participar amb la ponència “Quin club volen ser”, en què reflexionava sobre el model de club i les seves aspiracions de futur. Tot seguit, el professor Xavier Ginesta va oferir una intervenció centrada en el valor de la marca dels clubs d’elit.

L’acte va continuar amb la taula rodona “Gestió i comunicació dels clubs no professionals”, moderada per Xavier Ginesta, amb la participació d’Anna Prat, periodista col·laboradora amb el Club Hoquei Olot; Marlon Catedra, fotoperiodista responsable del portal hockeycatedra.com, i Jordi Coma, professor de la UVic.

La benvinguda institucional va anar a càrrec de Magda Codinas, presidenta del Centre d’Estudis Voltreganès; Jordi Sala, president de la Fundació Privada Club Patí Voltregà, i Ramon Sitjà, expresident del Club. L’acte es va cloure amb la ponència “Gestió de clubs amateurs: entre la teoria i la pràctica”, a càrrec d’Andreu Caritg, vicepresident del CP Voltregà.

L’acte va tenir el suport del Centre d’Estudis del Voltreganès i del Vicerectorat de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVci-UVic-UCC, i la col·laboració de la Fundació CP Voltregà i UDivulga de la UVic-UCC.