Parlem amb Jordi Masmitjà, de 22 anys, estudiant d’últim curs del grau Direcció i Administració d’Empreses. Actualment, en Jordi treballa a Currius Assessors S.L en qualitat d’assessor comptable i fiscal a empreses. Treballa a la mateixa empresa on va realitzar la seva estada de pràctiques.

Per què vas triar la Universitat de Vic per cursar els teus estudis d’ADE?
Per la proximitat. Visc en un poble d’Osona a només mitja hora de Vic. A més a més, no volia marxar a Barcelona, ja que m’agrada massa la natura. Personalment, d’aquesta manera, també m’era molt més fàcil compaginar la universitat amb el negoci de la família.

Vas consultar el pla d’estudis de la carrera i el vas comparar amb altres universitats?
Si, tot i que tenia bastant clar que volia estudiar a la UVic. El que més em va inclinar per venir a aquí va ser el tracte excel·lent que vaig rebre al Saló de l’ensenyament per part del personal. Vaig pensar que podria ser una universitat que et farien sentir qui ets, no només un número com passa a les universitats grans.

Què és el que més et va cridar l’atenció?
Totes les facilitats que et posen des del moment que demanes informació sobre el grau, o quan vas a veure les instal·lacions. La jornada de portes obertes és una experiència única per poder veure tot el que t’ofereix a la Universitat de Vic però des d’un vessant més informal.

Creus que l’estructura del pla d’estudis t’ha facilitat el procés d’aprenentatge al llarg del grau?
Sí. Penso que, com tot, s’ha de començar per la base, i és el que fan a la UVic. Vas fent, progressant pas a pas, i quan és el moment que has de fer pràctiques a una empresa estàs preparat per afrontar-ho amb èxit.

De la teva estada a la universitat, quins són els aspectes que valores més? (instal·lacions, biblioteca, aula de creativitat…)
La UVic compta amb unes instal·lacions molt bones, ja que en tot moment disposes d’aules per poder quedar per fer un treball, espais més informals per fer feina mentre fas un cafè amb els amics o fins i tot horaris més amplis de la biblioteca en temps d’exàmens. Una cosa molt bona és que en tot moment pots disposar del programari que necessites per poder fer la teva feina, sigui des de la universitat o des de casa. En definitiva, penso que tots aquests espais permeten crear un vincle especial amb els amics, sempre, però, deixant espai per poder fer la feina del dia a dia.

Com valores el procés d’assignació de les pràctiques curriculars de la UVic?
El valoro molt correcte. És evident que qui té més bon expedient se li assignin les empreses amb més bones condicions, però no sempre les empreses que penses que poden ser poc atractives per tu són una mala opció.

La FEC és una facultat amb un nombre força reduït d’alumnes a les aules. Això fa que el tracte amb el professorat sigui més directe i personal. Com valores per tant, el fet que el nombre d’alumnes a l’aula sigui reduït?
És molt positiu que hi hagi pocs alumnes perquè permet que el professor et conegui a la perfecció i sàpiga fins on pots arribar. A més a més realitzes tutories més exactes i personalitzades, ja que els docents coneixen el teu expedient a la mida. Aquest fet també fa que les converses amb els professors, a vegades, traspassin més enllà de la universitat per poder adquirir coneixements i experiències.

Moltes de les assignatures pràctiques d’ADE es concreten en casos reals d’empreses i en la utilització dels programes informàtics adequats en cada àrea de coneixement. Un cop t’has incorporat al món laboral, veure exemples reals al llarg de la carrera, t’ha facilitat les teves funcions?
Sí, ja que sempre pots veure exemples durant la carrera. Quan entres al món laboral permet poder-ho relacionar amb el que ja has vist a l’aula i és molt més fàcil de resoldre el que se’t posa a davant.

Quina opinió tens dels professorat?
Excel·lent. El tracte proper és el que marca la diferència, et coneixen amb noms i cognoms i això fa que et sentis molt més a gust.

Molts alumnes surten de la UVic amb feina ja que la ocupació d’ADE és molt alta. Sota el teu criteri, a què atribueixes aquesta gran avantatge?
Al tracte proper de les aules, perquè penso que surts molt més preparat, ja que si tens dubtes, no et fa tant respecte demanar-los davant de tothom. A més a més, el fet que moltes empreses en les quals es fan pràctiques siguin empreses petites, també permet que tinguis un tutor dins l’empresa que et “controla” i veu de molt més a prop com treballes, i per tant aprens dels errors i de l’experiència de forma més real, que no pas a una empresa gran.

Com valores la participació de professionals a l’aula, que transmeten els seus coneixements entorn al món laboral i expliquen les seves experiències?
És una molt bona eina per poder veure sobre què tracten realment algunes professions en les quals, potser, t’agradaria treballar en un futur. A mi, personalment, el fet de poder veure professionals en l’àmbit de la comptabilitat i l’auditoria m’han fet veure que és una de les feines que m’agradaria fer en el meu futur.

Des de la coordinació del grau i per part del professorat, creus que es dona l’acompanyament necessari pel procés de selecció d’optatives i també per l’orientació laboral que l’alumne necessita?
Sí, perquè, com he dit abans, el tracte proper que trobes a la UVic fa que sempre que tinguis un dubte sobre qualsevol tema els hi puguis enviar un correu i concretar una visita per resoldre els dubtes d’una manera molt ràpida.

Després d’haver passat quatre anys fent el grau d’ADE, i tenint en compte les experiències viscudes, tornaries a fer ADE a la UVic?
Sí. Com he dit el tracte proper, les instal·lacions i totes les possibilitats que t’ofereixen, tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit acadèmic, a part del pla d’estudis, són molts punts a favor per escollir la UVic com a universitat per poder fer la carrera d’ADE, Ho tornar a fer. No només ho faria per tot el que està relacionat amb els estudis, sinó també per tota la gent magnífica que he conegut i que tindrem una amistat per anys.