El passat 10 de març es va inaugurar l’exposició fotogràfica “Valents”, a l’Espai Cultural, del periodista garrotxí Joan Manuel Robles –també col·laborador gràfic d’El Tots– i el fotoperiodista Martí Albesa. L’exposició és resultat de les fotografies publicades en dos llibres d’entrevistes a joves emprenedors de la Garrotxa, fetes pel qui també és presentador d’informatius d’Olot TV. Per a la cita, Amics de Balenyà va organitzar una xerrada sobre joves i emprenedoria del mateix Robles i de la professora de la UVic-UCC i directora de la Unitat d’Emprenedoria, Elisenda Tarrats. De fet, l’exposició va sortir de la Garrotxa per estar, inicialment, a la Universitat de Vic durant la Setmana de la Ciència del passat 2015.
Tots dos, amb un estil amè i desenfadat, van desgranar algunes de les claus per entendre el valor de l’emprenedoria en aquesta societat en crisi que encara vivim: creativitat, curiositat, dubte metòdic, perdre la por al fracàs, passió o perseverança. La idea principal, però, entendre que “l’error no és un fracàs”, o bàsicament que “fracassar no és fracassar” –va resumir Robles mentre feia un recorregut, pels assistents, al llarg de les històries que hi ha darrera de cada una de les imatges blanc-i-negre de la mostra. De fet, la cita anterior la va extreure de l’entrevista als fundadors de la cadena d’escoles de ball U!Dance, un dels fenòmens de moda en aquest sector i que forma part de la vintena d’històries de joves emprenedors que ressenya l’autor dels dos llibres.
Per situar als assistents, Tarrats va explicar que “en una societat en crisi hem de tenir, volgudament, una actitud emprenedora” i a la vegada va destacar el paper dels joves en el creixement de moltes empreses: “Ells són una font d’idees”. A més a més, va relacionar directament l’ocupabilitat amb la major formació, entenent que “a formacions més baixes dels joves, més destrucció de llocs de treball”. Per tant, “els joves no només han de ser emprenedors, sinó que han d’estar ben formats”. La directora de la Unitat d’Emprenedoria de la UVic-UCC, també va posar en valor la feina de Creacció, com a agència de dinamització econòmica de la comarca d’Osona.
Joan Manuel Robles va agafar el relleu de l’exposició més contextual de la professora d’Empresa, per situar alguns exemples pràctics i presentar el seu llibre d’entrevistes, també, com un exemple de projecte emprenedor. “Publicar avui no és fàcil”, va resumir abans de començar a desgranar les claus de les històries que s’amaguen darrera les instantànies de Martí Albesa. Inicialment, va resumir totes les experiències amb la paraula canvi: “La crisi implica canvi, i els joves han de sobreviure en el canvi”. I, a més a més, va situar la responsabilitat del periodista en poder “donar veu als qui no en tenen”, o en aquest cas a “fer difusió de les idees dels joves garrotxins”.