L’alumnat del nou grau en Global Studies ha visitat avui la unitat de governança per la sostenibilitat del Centre Beta de la UVic-UCC per comprendre el potencial de la ciència i la cooperació per abordar els reptes globals.
El responsable de la unitat, Vïctor Carbajal, ha fet una breu introducció a la missió, els valors i la història del centre que aquest 2024 celebra el seu desè aniversari. “L’objectiu del Centre Beta és ser un actor útil en la transició cap a la bioeconomia circular de la ciència, amb un focus especial en el sistema agroalimentari que impliqui tots els actors amb arrels al territori” -ha explicat- “Treballem pel desenvolupament sostenible de la societat i, a diferència d’altres centres de recerca, aquí ens mou l’impacte sobre l’economia i la política més que no pas els indicadors”.
Deu anys connectant reptes globals amb solucions locals
Nascut l’any 2014, el Centre Beta és avui reconegut internacionalment per les seves vuit àrees d’expertesa en tecnologies ambientals i bioeconomia circular, ecologia aplicada i canvi global, sistemes agraris i alimentaris sostenibles, comptabilitat i optimització de la sostenibilitat, transferència i projectes territorials i sectorials, transició digital verda i governança per la sostenibilitat. Aquesta última gestiona més de vint projectes europeus en tres línies principals: la capitalització del coneixement, les polítiques de la ciència i la cooperació internacional.
El vincle entre ciència i administració local
Els estudiants han conegut així dos exemples concrets de projectes gestionats per la unitat: el projecte SIMIL, un programa d’aparellament entre científics i Administració local i el projecte REGENU, enfocat a les estratègies d’economia regenerativa per a institucions d’Ensenyament superior.
“Es tracta de crear ponts entre problemes globals i solucions locals” ha explicat Iryna Kohut, una de les gestores del projecte.
L’alumnat ha realitzat a continuació un petit taller on diferents grups han participat en solucions possibles que involucrin els diferents actors de la quàdruple hèlix (govern, acadèmia, indústria i societat), guiats per Víctor Carbajal, Ada Domingo, Iryna Kohut i Galyna Ryabukha.
La visita ha acabat amb un petit recorregut per les instal·lacions del Centre Beta, que ha inclòs laboratoris, sales d’audiovisuals, sales de reunions i altres espais de treball.