El professor López Casasnovas ha fet un recorregut per la situació econòmica que ens ha deixat la pandèmia del coronavirus i, sobretot, s’ha esforçat a plantejar de quina manera podem aprofitar els diners que vindran del programa Next Generation EU

El primer cicle de webinars organitzat per la Facultat d’Empresa i Comunicació ha donat el tret de sortida amb la ponència, aquest dimarts a les 9h, de l’exconseller del Banc d’Espanya i catedràtic d’Economia per la Universitat Pompeu Fabra, Guillem López Casasnovas. El professor López Casasnovas ha fet un recorregut per la situació econòmica que ens ha deixat la pandèmia del coronavirus i, sobretot, s’ha esforçat a plantejar de quina manera podem aprofitar els diners que vindran del programa Next Generation EU.

López Casasnovas, que va fundar el Centre de Recerca en Economia i Salut de la UPF el 1996, ha començat la presentació explicant quina és la situació actual de l’economia degut a la situació de la COVID-19. Per una banda, a conseqüència de la pandèmia, un 25% d’empreses espanyoles presenten un patrimoni net inferior a la meitat del seu deute net. Per altra banda, la taxa d’estalvi s’ha duplicat perquè la gent, durant aquesta crisis sanitària, no ha consumit “perquè no hi ha oferta i per precaució del propi consumidor”. “La única dada positiva que podré dir avui, i aprofitant que realitzo aquesta presentació davant de professors i alumnes, és que l’ocupació per a gent amb alts estudis s’ha incrementat”, ha conclòs.

“La pandèmia ha fet un forat enorme a la salut pública. les dades de morts estan infraestimades”, ha reblat. La pandèmia de la COVID-19 ha deixat un rastre de 40.000 morts a Espanya. Amb les dades preliminars d’un estudi, López Casasnovas ha explicat que per cada difunt es calculen uns 11 anys de vida perduts de mitjana. Això suposen uns 310.000 anys de vida prematurament perduts, és a dir, 4 vegades les de la grip normal o 3,5 vegades les morts per accident de tràfic d’un any. A més a més, als costos de la pandèmia se’ls ha de sumar les despeses amb equips de protecció individual, rastrejadors, tests, tractaments… “El PIB nacional s’ha vist afectat en un 15%”, ha dit.

Pel que fa a la gestió de la pandèmia, López Casasnovas ha considerat que a Espanya ha sigut molt negativa; a part de qualificar la qualitat institucional espanyola de “molt pobre”. El professor de la UPF, que ha estat assessor del Ministeri de Sanitat i de les conselleries de Salut catalana i balear, s’ha mostrat molt crític amb l’apoderament dels epidemiòlegs i en com els mitjans de comunicació han informat sense, segons el seu criteri, entendre el “pre-print” de les investigacions. L’economista ha assegurat que, a la primera onada, no hi havia cap previsió ni cap pla d’actuació. I, tenir aquesta previsió, és clau per a la economia. “La gestió que ha fet l’Estat és una de les pitjors del món occidental, en termes de morts i caiguda del PIB”, concloïa l’exconseller independent del Banc d’Espanya.

Pel que fa a l’impacte sobre l’economia catalana, Guillem López Casasnovas s’ha mostrat esperançat: “És molt important que remuntem. No en tinc cap dubte que ho farem i que la vacuna serà efectiva”. El ponent ha assegurat que mai hi havia hagut tan interès en invertir en ciència i en lluitar per trobar quelcom que ajudi a salvar l’economia, com ara l’actual lluita per trobar la vacuna.

A Catalunya, la situació de la pandèmia sanitària suma un 4% més de deteriorament en relació a la mitjana estatal: “L’economia catalana s’ha demostrat feble, basada en la demanda externa, la indústria de l’automòbil que està en plena transformació i una agroalimentària que també té dificultats”. No obstant això, com assegura aquest economista, Catalunya té més capacitat que altres territoris per tornar a reprendre motors. La lectura de López Casasnovas és directa: s’han de promoure nous projectes i innovadors per tal de recuperar l’economia catalana. És per això que la Generalitat ha creat una comissió d’experts per a valorar i pivotar les propostes que surtin del Principat i presentar-se als fons del Next Generation EU. És difícil, però és la gran oportunitat que té Catalunya per tal de recuperar-se i transformar l’economia, segons ell. De fet, ha assegurat que “Catalunya ha començat a articular com gestionar el Next Generation EU, i amb això porta avantatge a l’Estat”. Segons ell, “mai haguéssim tingut l’oportunitat que tenim ara. És un ara o mai, perquè mai ens hauríem pensat que tindríem aquesta pluja de milions. El patriotisme econòmic més gran és intentar aixecar projectes”, ha reblat.

Un cop acabada la conferència de Guillem López Casasnovas, s’ha obert el torn de preguntes on els assistents a la conferència han pogut preguntar des de la seva opinió sobre la situació actuals dels autònoms, fins a com els estudiants han d’afrontar la seva incorporació al món laboral o sobre les conseqüències de la futura fusió entre BBVA i el Banc de Sabadell. Finalment, el rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi-Baños, ha tancat la sessió assegurant que López Casasnovas havia deixat el llistó molt alt per als propers ponents i ha volgut donar les gràcies als més de 70 participants del webinar.

 

Podeu recuperar el webinar fent clic aquí.