Guillem Arumí i Isern (Barcelona, 1988) és llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Publicitat i Relacions Públiques per la UVic des de 2011. Va compaginar els estudis amb feina, treballant al Restaurant Arumí i al Màgic Món del tren, fent tasques de comptabilitat i de màrqueting, en una col·laboració que encara avui continua. Així mateix, va realitzar treballs independents de disseny gràfic i classes particulars. Finalitzats els estudis va entrar al departament de Màrqueting del grup Bonpreu on va treballar durant dos anys. Des de fa uns mesos treballa a Atlas Professionals, una empresa d’àmbit mundial especialitzada en Recursos Humans del sector de l’energia.
Guillem, explica’ns a què es dedica l’empresa on treballes.
Proveïm personal altament qualificat i especialitzat al món del sísmic (petroli, gas…). En definitiva, posem en contacte freelance d’arreu del món amb les grans companyies energètiques.
Curiós no, una empresa especialitzada en el sector energètic a nivell mundial radicada a Vic? Com va començar?
La veritat és que quan em van oferir aquesta feina em vaig fer la mateixa pregunta; per què a Vic? La resposta no té cap secret, casualitats de la vida. El fundador va deixar de treballar en el món del sísmic com a freelance, va venir a viure a Osona, i va ser aquí on va crear el que és ara Atlas Professionals.
Quines són les teves tasques?
Sóc un “Personnel Coordinator”. Donada una oferta de feina a qualsevol país del món, el que faig és buscar el professional freelance més adequat, tenint en compte les necessitats de les dues parts (aspectes tècnics i també personals) i òbviament tenint present la mobilitat. A partir d’aquí l’assessoro i ajudo en tot el procés fins a arribar al seu lloc de treball temporal (legislació, vises, vols…).
La veritat és una feina molt gratificant doncs estàs en contacte diari amb gent de tot el món, des d’Egipte a l’Índia passant pels Estats Units o Rússia, coneixent així el dia a dia d’aquests països. És sorprenent veure com per molta cultura, idioma i història que ens separin ens entenem per treballar en una sola direcció.
En aquest sector, quines són les expectatives?
Sens dubte, de creixement. Malgrat que el sector energètic s’està enfocant cada vegada més cap a un context d’energies renovables, les no renovables continuen tenint el pes més important tant en termes de consum com en termes d’inversió en recerca i desenvolupament per part de les empreses, i continuarà així durant molts anys.
El futur de l’energia i els temes de la contaminació i el canvi climàtic són temes de debat. Des del teu punt de vista, professional, cap a on anem?
No anem, ens mantenim, la situació continuarà molt similar a l’actual. És un cercle viciós que no es tallarà fàcilment. Personalment considero que les energies renovables seran el futur, però a hores d’ara crec que els queda molt recorregut per endavant i malauradament no poden competir amb les energies no renovables.
La realitat és que hi ha una gran demanda mundial i creixent de gas i petroli (entre d’altres) que cal satisfer per no parar la maquinària capitalista. De fet els darrers enfrontaments a Ucraïna ja han demostrat fins on són capaços d’arribar els governs per controlar les fonts d’energia “no renovables”.
Són conscients les empreses del sector de la importància de posicionar-se en el futur energètic?
Sí, però per obligatorietat. Per una banda per estar a dins del mercat en termes d’imatge, i per altra, les empreses es veuen obligades, en molts casos per la legislació de cada país, a complir amb una sèrie de requisits mediambientals per fer les seves recerques. Així doncs, han de crear una sèrie de departaments per poder cobrir aquests requisits dels governs. El problema és que moltes d’aquestes companyies ho fan perquè toca, si poguessin renunciarien a aquesta despesa.
Vas estudiar una doble llicenciatura. Com valores l’experiència acadèmica?
Excel·lent, vist en perspectiva la considero una experiència molt positiva. Òbviament sóc conscient què he hagut de renunciar a algunes coses, però la repetiria.
Creus que el mercat valora aquest tipus de perfil?
Sí, cada vegada més, és un perfil entre la raó i la creativitat. Crec que avui en dia fan falta aquestes dues coses per buscar i explotar nínxols de mercat diferents.
Des de la perspectiva professional, com valores la teva formació? Quins aspectes destacaries?
És molt curiós perquè quan penses en la Universitat, de seguida et venen el cap tot un conjunt de persones que t’han marcat i et marcaran tota la vida, tant professors com alumnes, tant per bé com per mal, i que indirectament, t’han fet créixer com a persona. Això és el que destacaria de la UVic.
I què creus que hauria de millorar?
Les ganes de lluitar tant d’estudiants com de professors. Uns per tenir il·lusió i els altres per no desil·lusionar-se.
Tens pensat continuar formant-te?
Ara el meu objectiu són els idiomes, tot i que encara no tinc clar quins.
Quins consells donaries als estudiants actuals?
Als que volen aprendre, que no perdin les ganes. Als que no volen aprendre, que no perdin el temps.
Mantens contactes amb companys dels estudis?
Sí, amb els que hi vaig tenir més confiança. Hi ha amistats que mai es perden.
Creus que seria interessant una xarxa d’antics estudiants?
Sí que ho seria, però hauria de ser molt fresca i intuïtiva, doncs la gent cada vegada disposa de menys temps i volen les coses fàcils i immediates.
Moltes gràcies, Guillem. Ha estat molt interessant aquesta perspectiva professional del sector energètic.
Rafa Madariaga