Gemma Estrada, directora de Salut Digital i Tecnologia del Grup Farmacèutic Internacional Ferrer, ha explicat avui els canvis que es preveuen en l’àmbit sanitari i l’important paper que hi juga la innovació tecnològica en la conferència “Salut Digital: La innovació que impulsen emprenedors tecnològics i corporacions farmacèutiques”. L’exposició s’ha realitzat en el marc  de la col·laboració entre la Coordinació del grau d’Administració i Direcció d’Empreses de la FEC i les Tertúlies de Literatura Científica.

Gemma Estrada ha ofert avui a l’audiència una aproximació al “canvi de paradigma sanitari” que s’esdevindrà en un futur proper gràcies a la ràpida evolució de les tecnologies vinculades al sector sanitari i farmacològic. Durant l’exposició, l’experta ha explicat el significat de “salut digital” subratllant els beneficis que es preveuen que tindrà sobre la població. Un dels elements que la caracteritzen serà la combinació d’elements tecnològics i educatius amb l’objectiu de millorar els resultats clínics sobre els pacients a la vegada que s’augmenta l’eficiència del sistema sanitari. Alguns dels exemples esmentats per la ponent han estat detectors de l’evolució de la malaltia de l’Alzheimer a través de talls de veu de només 12 segons; aparells per ajustar les dosis de medicaments per als pacients amb la malaltia de Parkinson o plataformes mòbils que complementaran la teràpia conductual cognitiva en persones amb depressió associada a malalties cròniques, entre molts altres novetats.

La col·laboració entre grans empreses i start-ups

La tecnologia és un element clau en aquesta nova realitat que es desenvolupa sobretot en l’àmbit start-up, petites i joves empreses caracteritzades per la innovació, la flexibilitat i, sobretot, el seu avançat coneixement tecnològic. És per això que en la segona part de la sessió, Gemma Estrada s’ha centrat en les formes de col·laboració que estan apareixent entre les grans empreses de model tradicional i l’univers start-up i, en concret, com s’esdevenen en el cas de Ferrer. Així, en el binomi format pels grups consolidats i les empreses emergents, les primeres troben solucions tecnològiques adaptables a nous productes o productes millorats   entre les start-ups i, les segones, troben en els grans grups els coneixements i els recursos necessaris per fer que una bona idea pugui superar els processos acreditatius requerits perquè els medicaments o productes assoleixin els barems de seguretat. En aquest sentit, la ponent ha reafirmat el canvi de paradigma al que ens encaminem, no només sanitari, sinó també en el model de negoci.