Foto de grup d'estudiants de Periodisme i Global Studies davant del Congtrés dels Diputats de Madrid

Un grup d’alumnes de l’assignatura de Periodisme Polític i del grau en Global Studies van tenir l’ocasió de viure durant dos dies el batec de la política espanyola al més alt nivell en el marc d’una visita d’estudis a les Corts Generals, a Madrid.

El programa va començar amb un recorregut guiat per diferents estances dels edificis que composen les dues cambres de la mà del Senador per Barcelona Gabriel Colomé i dels diputats del grup parlamentari socialista Marc Lamuà i Josep Paré, alcalde de Centelles, i amfitrió de la visita. A més de la presentació i de les funcions bàsiques de Congrés i Senat, l’alumnat va poder copsar alguns dels topants de la història del govern plasmats en l’estructura arquitectònica de corredors i sales i els diferents usos que han tingut al llarg del temps. Les representacions artístiques, tant clàssiques com contemporànies, són també un recordatori de les funcions dels edificis i algunes de les qualitats per les quals idealment s’han de regir els governants entre les que s’observen la justícia, la prudència, la fortalesa i la temprança.

Els estudiants segueixen la sessió de control del Senat

Els missatges de l’art exposat a les sales es va fer patent en la crispada sessió de control al govern que els estudiants van poder seguir en directe des de la Tribuna del Senat, on van presenciar les vehements mostres de rebuig dels diferents grups de senadors a algunes de les intervencions dels ministres José Manuel Albares (Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació), Diana Morant (Ciència, Innovació i Universitats), Sira Riego (Joventut i Infància), Óscar Puente (Transports), Óscar López (Transformació Digital i Funció Pública), Mónica García (Sanitat) o Félix Bolaños (Presidència i Justícia). L’alumnat va poder observar els diferents moments polítics de les dues cambres i la importància de la gestualitat del directe  amb l’assistència a una part del ple del Congrés dels Diputats del mateix dia, en aquesta ocasió, més pausat i assossegat.

La política fora de l’hemicicle

L’activitat parlamentària que es posa en escena a l’hemicicle es nodreix de molts altres moments fora del focus mediàtic que l’alumnat també va poder experimentar durant la visita. Els estudiants es van reunir amb periodistes, comunicadors, diputats de diferents grups i, fins i tot van tenir ocasió de saludar al portaveu del grups socialista al Congrés, Patxi López, la Secretària  General del Grup Parlamentari Socialista, Montse Mínguez, o el mateix ministre Bolaños, en altres espais menys formals com els passadissos, sales de treball dels grups i també cafès i restaurants. En aquest context, parlamentaris i comunicadors coincidien en un element fonamental per tirar endavant les respectives activitats i que resideix en la base de qualsevol relació: la confiança.

“La majoria de periodistes guarden escrupolosament les formes amb les seves fonts i viceversa perquè la nostra és una relació d’estira i arronsa constant que no és possible sense confiança” – va explicar Marc Lamuà, diputat per Girona, durant la visita al Congrés.

En aquest punt va coincidir el periodista Jordi Armenteras, veterà delegat de RAC1 a Madrid que també va conversar amb els estudiants sobre el seu dia a dia:

“Forjar la confiança de la gent és el que porta a obtenir informació. L’esperit crític per comprendre què i quan s’han d’explicar les coses és el que esteu aprenent ara al grau” – va afirmar.

En termes similars es va expressar Elisenda Guardino, directora de comunicació del Grup Parlamentari Socialista que també va dialogar amb els alumnes i Francesc-Marc Álvaro, periodista especialitzat en política i diputat per Barcelona (ERC) des de 2023, qui va aportar a les converses amb l’alumnat aquesta doble perspectiva.

“La política és un joc de percepcions; una dialèctica entre el que passa i el que sembla que passa, que no sempre estan alineades ni es traslladen amb la mateixa intensitat als ciutadans”, va explicar Álvaro.

Les noves tecnologies en política

Les xarxes socials com a transmissores d’informació van tenir també un paper destacat en les diferents converses amb comunicadors, diputats i periodistes i la controvèrsia sobre la seva irrupció en el  ja accelerat (i delicat) ritme d’informació política estatal.

“Les xarxes socials no ens donen pràcticament temps de reflexionar sobre el que volem dir. Passem gairebé més temps refent informacions que creant-les” va dir Marc Lamuà.

Comunicadors i polítics van coincidir amb què els nous canals distorsionen fàcilment l’equilibri d’informacions i que interfereixen negativament en les relacions entre ells.“Les xarxes socials erosionen la confiança entre els periodistes i els parlamentaris”, va afegir Jordi Armenteras.

La política exterior, vista des de Madrid

La visita a Madrid d’enguany va tenir, a més, un aire marcadament internacional. Ubicats a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats mentre seguien la sessió de control de la Cambra Baixa, els estudiants es van poder reunir amb Eva Granados, Secretària d’Estat de Cooperació Internacional i presidenta de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament qui va explicar la missió de l’entitat i, entre altres, la importància estratègica de la política exterior d’un país.

“La política de cooperació es troba dins del cos diplomàtic de l’Estat i això fa que normalment tinguem gairebé sempre una relació diplomàtica amb altres països perquè promocionem els drets de les persones a qualsevol lloc del món amb iniciatives i recursos” – va afirmar.

Granados també va fer èmfasi en la professionalització de la cooperació al desenvolupament que es porta a terme des de les agències estatals. Els estudiants, a més, també van tenir l’ocasió de debatre altres aspectes de la política exterior espanyola a Europa amb el diputat socialista per les Illes Balears, Pepe Mercadal, membre de la Delegació Socialista Espanyola al Parlament Europeu (2019-2023), o Pablo Hispán, diputat pel Partit Popular al Congrés des de 2019 i vocal de la comissió d’Assumptes Exteriors (des de 2023) amb dilatada experiència internacional

La visita d’estudis es va tancar amb la trobada amb Núria Marín, delegada del Govern de la Generalitat de Catalunya, qui va explicar al grup les diferents funcions de la representació de l’executiu català a la capital espanyola, seguida d’un breu recorregut pel Centre Cultural Blanquerna de Madrid.