Els estudiants de l’assignatura de Taller de Producció de Comunicació de quart de Periodisme van rebre divendres passat a la sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica. Aquesta activitat, compresa en el marc del III Congrés Català de la Cuina, va servir per a que els estudiants del grau adquirisin capacitats i coneixements a l’hora de fer crítiques gastronòmiques, en concret, del tasts de vins.

L’objectiu principal del taller era fer entendre als estudiants la importància de saber i tenir clars els coneixements bàsics a l’hora de fer una crítica gastronòmica, especialment vinculada al sector del vi. Per això, Clara Antúnez va presentar l’activitat amb una breu introducció sobre els conceptes més importants i rellevants que els periodistes han de tenir en compte a l’hora de fer un tast. L’experta va explicar des de com s’ha d’agafar una copa de vi fins a com s’ha d’obrir una ampolla o les DO més importants del país. Un cop clars els conceptes teòrics, la sommelier va sorprendre als alumnes amb quatre vins, amb les ampolles tapades, per poder posar en pràctica els coneixements explicats anteriorment.

La part pràctica de l’activitat era una simulació real d’un tast de vins, a través d’una gamificació. Amb la documentació pertinent per poder analitzar les qualitats dels vins, els alumnes van tastar quatre productes diferents: un escumós del Penedès, un blanc del Penedès, un negre de la Rioja i un vi dolç de l’Empordà. Això sí, posteriorment al tast, els assistents havien d’escopir el líquid. Per parelles, analitzaven el color, el nas i la boca, quin tipus de raïm podia ser i fins i tot les sensacions que cada mostra els hi atorgava. Un cop discutit, havien d’anotar en un dossier totalment anònim per, al final de l’activitat, premiar a la parella amb més encerts.

La reacció més comuna entre els alumnes responía a la novetat de saber quin gust tenia el vi, ja que el tast no és només beure. Tot i així, tothom es va mostrar molt participatiu en l’activitat. Aquesta activitat ha estat inclosa en el programa de la UVic-UCC pel III Congrés Català de la Cuina a la Catalunya Central.