Ahir, En el marc de la 24ª Setmana de la Ciència, els alumnes de primer d’Administració i Direcció d’Empreses de la UVic-UCC van visitar el Mas El Colomer, que es troba situat entre els municipis de Taradell i Tona (Osona). L’objectiu d’aquesta jornada era ensenyar als alumnes la importància i els orígens de l’ofici a pagès. La Setmana de la Ciència de la UVic-UCC forma part del programa U-Divulga, Ciència i Societat. Aquest programa compta amb el finançament de la Fundación per a la Ciencia y la Tecnología (FECYT) – Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Ahir, En el marc de la 24ª Setmana de la Ciència, els alumnes de primer d’Administració i Direcció d’Empreses de la UVic-UCC van visitar el Mas El Colomer, que es troba situat entre els municipis de Taradell i Tona (Osona). L’objectiu d’aquesta jornada era ensenyar als alumnes la importància i els orígens de l’ofici a pagès. A més a més, els estudiants van poder compartir espai amb membres d’Osonament; una associació que ajuda als joves en risc d’exclusió social.

En primer lloc, els estudiants van realitzar un taller de la mà del professors Santiago Ponce i José Antonio Corral per fer un recorregut dels inicis de l’ofici de pagès. En aquest taller, el professor va explicar la importància de la professió a la comarca; així com també el desenvolupament de l’any agrícola amb l’ajuda de diferents plafons i murals. L’espai estava repartit en els 12 mesos de l’any per tal d’entendre i explicar amb més claredat què passa a cada mes.

Després d’un esmorzar típic de pagès, va arribar el torn de l’Imma; codirectora del parc arqueològic i conservadora de les col·leccions del Centre d’Interpretació. L’Imma, que venia en representació del Camp de les Lloses (Tona) va realitzar un taller on, a través de rèpliques exactes, ensenyava als alumnes els estris que antigament es feien servir a taula. A més a més, va explicar els orígens de cada objecte i la seva història: procedència grega, romana i íbar.

Seguidament del taller arqueològic, van veure com, antigament, es plantaven els aliments al sòl. No obstant això, la demostració és va fer tal i com es realitzava: manualment i amb una euga. Primerament, es van llençar les llavors amb una tècnica concreta per tal que quedessin ben repartides ja que, posteriorment, l’animal ajudaria a remoure la terra i enterrar el gra per tal de protegir-lo del fred i els ocells. D’aquesta manera al Novembre, que és quan comença l’any agrícola, les llavors comencen a fer arrels fortes per preparar-se cara la primavera.

A l’hora que els estudiants realitzaven aquestes activitats, els joves d’Osonament feien un taller per distingir les llavors. A través d’un joc per grups, havien de descobrir quines llavors tenien davant, identificar-les i dibuixar-les. Cal dir que aquests joves, col·laboren amb el Mas el Colomer. D’aquesta manera, aprenen els valors del treball en equip i la importància de ser constants i compromesos. La jornada va finalitzar amb diversos reconeixements: als tres monitors d’Osonament que van conduir les activitats que la resta de l’associació realitzaven i als pagesos que van realitzar les demostracions de com, antigament, es treballava a pagès.