L’alumnat del grau en Global Studies va rebre divendres passat la visita d’Hipòlit Gabaldà, diplomàtic rodenc al Ministeri de d’Assumptes Exteriors, i d’Andrea Noferini, professor del CEI International Affairs i director de la preparació de l’oposició a la carrera diplomàtic. Els estudiants van poder conversar amb els experts sobre aquesta sortida professional i algunes de les opcions per accedir-hi, en el marc del programa professionals a l’aula de la FEC.
“Per mi, ser diplomàtic és la millor feina del món. Pots descobrir nous països, cultures, societats i conèixer persones veritablement interessants” va afirmar Hipòlit Gabaldà quan va parlar a l’alumnat del seu dia a dia. L’expert va fer referència a la seva condició de treballador públic en tercers països o en qüestions relacionades amb altres països dins el territori nacional, com ara l’organització de trobades amb caps d’estat o la defensa dels interessos dels ciutadans espanyols a l’estranger, respectivament.
“En un sentit molt ampli, es tracta de desenvolupar i cuidar les relacions polítiques amb altres països”. “De fet, el terme global no tracta només d’internacionalitat sinó d’interseccionalitat” -va afegir Andrea Noferini, membre del CEI International Affairs.
L’accés a la feina, però, no és fàcil. Hipòlit Gabaldà va explicar també l’itinerari formatiu que va recórrer i la important tasca del CEI en la preparació dels més de 207 temes inclosos en el darrer concurs d’oposició. El centre, creat l’any 1997 per la Universitat de Barcelona, la Fundació La Caixa i el Ministeri d’Afers Exteriors, va permetre descentralitzar la formació per accedir al cos diplomàtic que fins al moment només es podia fer a Madrid.
“Cal comptar amb uns coneixements profunds i amplis de molts temes, molts d’ells relacionats amb l’economia i el dret i, per això el procés és dur” -va explicar Noferini. “A més, el món actual canvia molt de pressa cada dia i, per això, és important comprendre el funcionament de les Relacions Internacionals”, va reblar Gabaldà.