El Centre d’Arts Santa Mònica va acollir ahir l’acte de presentació de tres projectes que, des de diferents perspectives aborden la qüestió de les desigualtats des d’una mirada interseccional a través d’una aproximació diferent a la literatura que, a més, busquen contribuir al desenvolupament de la cohesió ciutadana, la consciència cultural i les habilitats d’alfabetització entre alumnat i professorat.
El primer d’ells, el projecte Zoom Out liderat pel sociòleg i investigador de la FEC, Gerard Coll-Planas, ha creat diferents models de formació per a professorat i per a la comunitat educativa en general a més de diferents recursos pràctics basats en el patrimoni cultural de la literatura infantil europea així com materials i recomanacions adaptades a contextos específics, a mode de recurs amb potencial per millorar les competències interculturals dels nou participants d’Espanya, Croàcia, Itàlia i Polònia que en formen part.
El projecte, a més, està acompanyat d’una campanya de comunicació per sensibilitzar sobre la inclusió social i la diversitat entre els alumnes de primària, professorat, famílies i personal educatiu i de biblioteca amb cartells visuals, vídeos curts i vídeo-animacions que expliquen tant el seu enfocament com els resultats i dels quals ahir se’n va poder veure una mostra durant la presentació.
Zoom Out sorgeix de la inquietud per tractar diferents desigualtats a les aules amb una mirada més profunda i, a la vegada, descobrir que “la literatura és, segurament, la millor via d’entrada per intentar copsar el màxim de matisos” va explicar Gerard Coll. Entre altres observacions, l’investigador va destacar la necessitat patent d’alguns dels alumnes per trobar referents propis en l’imaginari col·lectiu transmès en els contes considerats tradicionals.
“Ens va sorprendre com el projecte va posar de manifest la necessitat vital profunda, molt més profunda entre alumnat d’origen migrant per imaginar-se” va afegir l’investigador.
Reconstruint mirades
L’acte, que portava per nom “Ens veiem a la cruïlla?”, també va incloure la presentació de dos projectes més que, des de diferents perspectives treballen les desigualtats des de l’anticolonialisme, una realitat sensible i propera a la quotidianitat del barri barceloní del Raval de Barcelona. Es tracta, d’una banda, de la revisió del fons bibliogràfic de la Biblioteca de Sant Pau i Santa Creu a càrrec de la seva directora Virgínia Cierco i, de l’altra, del projecte FIU, una biblioteca mòbil anticolonial realitzada pel Centre d’Arts Santa Mònica, que repensa continent i contingut sobre la literatura -per grans i petits- amb l’objectiu de fomentar la mirada crítica.
“Treballem per les persones que viuen al Raval i, per tant, és imperatiu sistematitzar la mirada anticolonial i antiracista” va afirmar Cierco qui també va emfatitzar la importància de crear “espais segurs” i reforçar vincles amb la comunitat del barri.
“Ens cal molta deconstrucció per refer les mirades” va afegir Verónica Lahitte, una de les impulsores de la iniciativa que van dinamitzar el debat juntament amb Carla Lupa i Mercedes Saya.