El departament de Comunicació de la UVic-UCC desenvoluparà durant el proper any i mig el projecte YO-MEDIA dedicat a l’alfabetització mediàtica de joves en temps de crisi mitjançant el videojoc. El projecte, realitzat en partenariat amb la Universitat d’Aveiro (Portugal) i la Università Cattolica del Sacro Cuore de Milà (Itàlia), està dotat amb un pressupost de gairebé 100.000 euros procedents de la convocatòria ‘Media and Information Literacy for Citizens Empowerment’ Gulbenkian eGrant de l’European Media and Innovation Found.

Amb l’objectiu de reforçar el pensament crític sobre les circumstàncies socials i polítiques a través d’experiències simulades, el projecte YO-MEDIA crearà un videojoc formatiu per a dotar als joves d’eines digitals per respondre de manera responsable en casos de crisi com, per exemple, les que s’han viscut recentment amb la pandèmia de COVID-19 o el conflicte entre Rússia i Ucraïna. Segons Ruth Contreras, investigadora de la UVIC-UCC i coordinadora del desenvolupament i la conceptualització del prototip dels jocs, “es tracta d’una fórmula innovadora per crear noves maneres d’aprendre i d’ensenyar. D’una banda perquè es planteja el videojoc com a eina pedagògica i, de l’altra, perquè es preveu que l’alumnat no només l’utilitzi per aprendre sinó que també participi en el seu disseny”. A més, Contreras emfatitza l’especial utilitat dels jocs per a l’alumnat de periodisme ja que està pensat per incloure material que contribueixi a contrastar informació i eines per a crear contingut fiable en l’era digital.

La investigació per al projecte partirà de revisions bibliogràfiques sobre la informació per a crear contingut fiable i posteriorment s’utilitzaran mètodes mixtes que permetin al personal investigador combinar aspectes quantitatius i mètodes qualitatius, enfocaments o conceptes d’investigació en un sol estudi, millorant la validesa i fiabilitat dels resultats per tal d’enriquir la comprensió dels fenòmens estudiats.

El prototip del joc es desenvoluparà utilitzant la Metodologia de Disseny d’Investigació i l’enfocament del codisseny, tots dos considerats com a aproximacions ideals per a dissenyar solucions digitals per l’aprenentatge modern i on, a més, s’involucren equips mixtes.

La participació en el projecte de diversos socis (Portugal, Itàlia i Espanya) permetrà la creació i la millora de xarxes, l’intercanvi de bones pràctiques i l’adopció de metodologies i tecnologies innovadores.

Juntament a les recomanacions pedagògiques i polítiques pertinents, el projecte té a més com a objectiu proporcionar consells i suggeriments que es puguin adoptar a la resta de països europeus.