Els alumnes de quart de Periodisme de la FEC han produït i portat a terme el documental Dones periodistes d’investigació, un treball que fins i tot se n’han fet ressò al programa “Sense Ficció” de TVC. El vídeo és un treball que han realitzat de manera coral els estudiants de 4t de Periodisme de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) amb la voluntat de posar en valor la feina d’un seguit de professionals especialitzades en el Periodisme d’Investigació o que han destacat com a reporteres en temes complexos. De 51 minuts de durada, és un documental que inclou les entrevistes dels alumnes a les periodistes actuals  Glòria Serra, Tura Soler, Angela Biesot, Anna Surinyach, Anna Teixidor (a la foto) i a la directora del “Sense Ficció”Montserrat Armengou,  així com un perfil biogràfic de les periodistes històriques Irene Polo (1909-1942), Nellie Bly (1864-1922) i Anna Politkóvskaya (1958-2006). Tot, treballat amb fonts documentals i personals.

Per dur a terme aquesta producció audiovisual no comercial, els 28 alumnes d’una classe hi han dedicat tot un semestre, des del setembre fins al gener, dins de l’avaluació continuada de l’assignatura Periodisme d’Investigació.  Sota la coordinació del professor Jordi Serrat, la classe es va dividir al setembre en diversos grups. Cada equip va escollir una periodista per fer el seu rodatge a partir dels suggeriment del docent i/ o segons les preferències i propostes de cadascú. La selecció es va  basar en aquests criteris: periodistes premiades o amb currículums reconeguts, de mitjans o suports diversos (televisió, premsa impresa, digital, fotoperiodisme), la disponibilitat de les fonts i també la inclusió d’algun referent internacional o local. A part del rodatge de cada grup, cada estudiant va assumir una feina diferent, segons les seves habilitats (producció, documentació, arxiu, gestio d’imatges, edició, stand up, locució, redacció, etc.), d’acord amb les indicacions i supervisió del professor.

Un dels objectius del projecte ha estat contribuir a sortir de la visió androcèntrica que domina la nostra societat. Per això, un cop acabat el vídeo i penjat a YouTube, s’ha fet la seva difusió coincidint amb la proximitat del Dia Internacional de les Dones. També s’ha programat un visionat del vídeo el mes de març, amb el suport de la Unitat d’Igualtat de la UVIc-UCC. El professor Jordi Serrat explica el sentit del projecte: “Quan jo estudiava Periodisme, a classe sempre ens parlaven de Truman Capote o de Ryszard Kapuscinski, però no gaire (o gens) de periodistes-dones. Ara que soc professor, penso que cal equilibrar aquesta perspectiva. M’adono que la biografia de Nellie Bly, per exemple, és tan atractiva com la dels reporters del cas Watergate. O m’adono que, al segle XXI, Mar Cabra ha guanyat un premi Pulitzer i que, potser, és menys visible que molts altres companys (homes) de professió”.

Malgrat les limitacions per la pandèmia, el projecte ha estat possible perquè a la UVic no totes les classes d’aquesta assignatura han estat en línia. Els estudiants han tingut  docència presencial per a les classes pràctiques.