Un dels moments més participats de la Setmana del Parlament Universitari (SPUNI 2023), celebrat aquest juliol a Barcelona, va ser el debat entre els diferents portaveus dels partits polítics representats a la cambra simulada, el 13 de juliol. La Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC va jugar-hi el seu paper, ja que el professor Jordi Serrat va fer de moderador i es va encarregar, així mateix de tota la formació prèvia.
Els portaveus dels grups parlamentaris que van intervenir en el debat van ser els estudiants Carlos Díaz (Esquerra Verda), Ricard Lavado (Socialdemòcrates), Clara Jordà i Valeria Pinto (Democratacristians), Victor Figuerroba i Heribert Playà (Liberals), a més d’Adrià Jurado i Biel Bosch (Conservadors Reformistes). El debat va tenir dues parts de mitja hora cadascuna. A la primera part es va discutir sobre el projecte de llei d’Acció Exterior de Catalunya i de Relacions amb la Unió Europea que els estudiants van elaborar al llarg d’una setmana. A la segona part es va debatre sobre els temes més presents a la Comissió de Salut del Parlament, amb especial incidència a la salut mental de joves o adolescents, així com sobre els efectes de la contaminació atmosfèrica a la salut.
Els aprenents a diputats van fer propostes sobre economia verda, igualtat de gènere, cultura, inversions o turisme
El debat va ser molt ric, polièdric i educat amb alguns estira-i-arronses entre els portaveus que van donar vivesa al diàleg. La varietat de temes tractats va fer que fos prou interessant, si bé en alguns instants es va caure en la dispersió. Els aprenents a diputats van fer propostes sobre economia verda, igualtat de gènere, cultura, inversions o turisme, a més de mostrar la seva inquietud per qüestions relacionades amb l’europeisme, els drets humans, l’alt índex de suïcidis entre els joves o la situació de les llengües catalana i aranesa; entre moltes altres coses. El moderador Jordi Serrat va intervenir per demanar que els oradors no s’allarguessin més del previst.
El ritme del debat
La gestió dels temps és un punt clau que cal tenir en compte en un debat públic. En la xerrada prèvia a la sala de grups al Parlament, Serrat va recordar els principis que haurien de regir un debat (admetre la controvèrsia, discutir ordenadament, respectar les persones, defensar els arguments i acceptat la fal·libilitat), d’acord amb els consells recollits en la guia Els secrets de parlar en públic, publicat per Eumo Editorial el 2016. Igualment, Serrat va fer referència a l’Ethos (credibilitat), Pathos (emocions) i al Logos (raons), així com a la comunicació no verbal o a aspectes més lligats a l’ètica del ponent i a la repercussió mediàtica. La xerrada, carregada d’exemples i anàlisi al llarg d’una hora, es va titular Preparació de debats, una mirada periodística. El públic va fer moltes preguntes i es va mostrar agraït i interessat en les recomanacions donades.