Aquest estudi es realitza en el marc del Conveni de Col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, i la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Universitat Abat Oliva CEU per tal d’impulsar la Inserció i la Millora de l’Ocupabilitat de les Persones Joves Estudiants i Titulats Universitaris.
Aquest estudi es realitza en el marc del Conveni de Col·laboració entre la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Coneixement, i la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i la Universitat Abat Oliva CEU per tal d’impulsar la Inserció i la Millora de l’Ocupabilitat de les Persones Joves Estudiants i Titulats Universitaris. Des de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (Fundació Balmes) es duu a terme per les doctores Elisenda Tarrats i Núria Arimany del grup de recerca Emprèn.
Aquest projecte s’inicia a partir de l’anàlisi dels principals models de classificació de competències tant a nivell nacional com internacional. A partir d’aquest recull es proposa fer un diccionari de competències, consensuat amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) , anomenat SOC-ACÍ (Avaluació de Competències i Interessos). L’objectiu és agrupar comportaments observables i avaluables pels candidats a un lloc de treball.
El diccionari identifica tres nivells de compliment d’un total de 25 competències agrupades en sis àmbits: competències cognitives, competències socials i de comunicació, competències físiques, competències per l’autodirecció i aprendre a aprendre, competències per a la sostenibilitat i competències TIC i instrumentals.
Posteriorment, s’elabora un qüestionari pilot validat per la plataforma Qualtrics, de la UB, que permet validar una eina d’avaluació competencial. El qüestionari es portar a terme a una mostra de 512 persones (44% homes i un 56% dones), representatives de la població usuària del SOC durant l’any 2018 en termes demogràfics.