Ivet Malé, estudiant de periodisme a la UVic-UCC

El passat dijous 15 de novembre va tenir lloc a Vic el 25è Fòrum Econòmic de la Catalunya Central, organitzat pel mateix Fòrum i la Cambra de Comerç de Barcelona. L’acte va constar d’un sopar tertúlia per debatre aspectes claus de la societat, com l’economia, la innovació, la sostenibilitat i l’educació, entre altres. L’eix central del Fòrum va ser la conferència “Universitat i Empresa del segle XXI” i va comptar amb Xavier Sala i Martín com a ponent.

Paral·lelament al Fòrum, el mateix dia l’empresa Splendid Foods va organitzar un dinar en petit comitè, en què va convidar a 10 estudiants de la Universitat de Vic, alguns membres de la Cambra de Comerç de Barcelona i a l’economista Xavier Sala i Martín. En total, unes 20 persones vam compartir taula a les instal·lacions de l’empresa. D’aquesta manera, en un ambient distès i familiar es va poder parlar sobre diferents temàtiques d’interès actual, entre elles la intel·ligència artificial i el seu futur, la qual és cada vegada més present a les nostres vides i que pot causar opinions diverses en la societat. Per una banda, ens ajudarà a avançar, però per l’altra, pot fer perdre la feina a moltes persones, ja que segons Sala Martín “els avenços tecnològics són necessaris, però sempre tenen una part bona i una de dolenta, tot depèn de nosaltres”.

Posteriorment, ens vam tornar a trobar al Recinte Firal El Sucre de Vic durant el sopar del 25è Fòrum Econòmic. L’acte va començar amb la intervenció d’Oriol Guixà, membre del ple i Comitè executiu de la Cambra de Comerç, donant la benvinguda als assistents i organitzadors. Tot seguit, Joan Masnou, Rector en funcions de la Universitat de Vic-UCC va rebre un reconeixement i també va fer un repàs de la seva història, en el que va remarcar que “Manresa i Vic han deixat enrere les seves diferències per treballar en comú i, entre les dues ciutats, projectar una sola Universitat davant la societat”. El Fòrum va comptar amb parlaments de diversos empresaris i organitzadors com Montse Braut, Delegada de la Cambra de Comerç a Osona; Xavier Llinares, director territorial de BBVA a Catalunya i Jaume Massana, director territorial de CaixaBank, el qual va atorgar un premi a Goufone, empresa telefònica osonenca, per la seva contribució en el desenvolupament i expansió.

Abans de l’àpat, Xavier Sala i Martín va oferir un discurs en el que va abordar temàtiques tan diverses com l’educació, la tecnologia i l’economia. L’economista va remarcar l’era actual com la 4a Revolució Industrial, “la mare de totes les revolucions, la més perillosa, que canviarà el panorama econòmic a nivell mundial”.

Després del sopar, Sala i Martín va reprendre el seu discurs, en què va posar diversos exemples d’avenços tecnològics que sovint pot ser que no siguin ètics. Aquest seria el cas de la Xina, país que utilitza les dades i els patrons de navegació dels ciutadans per predir delictes abans que els cometin. Un fet que a molts ens pot recordar a la sèrie de Black Mirror.

Finalment, Fèlix Salido, del Gremi de Constructors d’Obres de Manresa i Comarca va atorgar un diploma als representants de les diferents empreses organitzadores del Fòrum. Salido va fer un emotiu comiat, en el qual va agrair la dedicació de les persones implicades i l’assistència de tots els participants.

L’acte va finalitzar amb una puntualitat impecable, tancant així una experiència molt enriquidora tant a nivell professional com personal. Els 10 estudiants de la UVic, provinents de graus completament diferents, vam tenir l’oportunitat d’escoltar de ben a prop les idees i pensaments d’un dels economistes més ben valorats a Catalunya. Unes idees que ens porten a una realitat molt propera, i un discurs amb un punt filosòfic que t’obliga a reflexionar sobre molts aspectes del panorama actual.