La peça The eyes never lie guanya el primer premi del II Concurs de Curtmetratges UFEC de la UVic-UCC, realitzat en només 72 hores, durant el passat cap de setmana (del 21 al 24 de març). El curtmetratge Mama, els records no marxen queda en segona posició mentre que 14 de març de 2020 completa el podi amb el tercer premi. Guia de solidaritat per a persones mortes ha estat reconegut amb una menció especial.

El grup anomenat Werewolves, integrat per Grau Mayans, Màrius Viñas, Joan Torres i Judit Agudo, ha recollit avui el guardó a Millor Curtmetratge del II Concurs UFEC per The eyes never lie, una petita gran història de terror que s’ha fet amb els 300 euros del primer premi atorgats per la Facultat d’Empresa i Comunicació. El jurat, format per Gerard Pujol, de la productora El Corral; Joan Frigola, coordinador del grau en Comunicació Audiovisual; Cristina Garrido, fotògrafa d’UMedia i Xènia Font, alumna de 4art del grau en Comunicació Audiovisual, ha valorat especialment la seva qualitat tècnica i narrativa així com les tasques de producció.

“Ho vam viure molt intensament” -han explicat els membres del grup mentre recollien el diploma- “Vam intentar deixar-ho tot el màxim de preparat, però vam començar a rodar el divendres un cop vam conèixer les premisses i vam acabar de gravar a les 5h de la matinada”.

La premissa i el factor “imprevist” de l’experiència

Una de les condicions narratives a incloure en aquesta edició i que va ser desvetllada el 21 de març a les 12h va ser la d’incloure la frase “Tinc un UFEC” en alguna de les escenes i que els concursants han afegit a les seves produccions de moltes i variades maneres, que els assistents a la cerimònia han pogut veure en pantalla a l’inici de l’acte. De fet, la creativitat “molta i molt desfermada” ha estat una de les qualitats que ha destacat entre els participants d’aquesta edició, segons ha apuntat un dels impulsors de la iniciativa Arnau Costa.

Records, cicles, música i experimentació completen el podi

El segon lloc del podi ha estat per Guerau Camí i Aina Torres, per Mama, els records no marxen que han explicat una història plenament vigent amb la complicitat de la família d’un dels membres de l’equip, anomenat Kapunxa. El jurat ha valorat especialment la sensibilitat i l’ús de diferents tècniques i formats audiovisuals. En la recollida del guardó, Aina Torres ha explicat com van combinar l’ús d’una càmera Black Magic amb una altra de més antiga per traslladar visualment el missatge de la peça, que els ha valgut els 500 euros de lloguer de material a Más Que Vídeo del segon premi.

14 de març de 2020, una data col·lectiva important i que ha marcat tota una generació, és el títol de la tercera peça guanyadora integrada per Jaume Plans i Gerard Bové, de l’equip Banana’s Team que ha recreat aquest moment i del qual el jurat n’ha reconegut el seu valor tècnic i estètic amb el tercer premi, dotat amb una subscripció d’un mes a la plataforma FILMIN.

Igual que en l’edició anterior, el jurat també ha emès una menció especial per Guia de solidaritat per a persones mortes de l’equip Barsa, format per Roger Blanco, Martí Lliró i Grau Perramon “pel seu valor experimental i per trencar la narrativa des d’una perspectiva indefinida”.

Un concurs universitari amb material professional

La segona edició del concurs UFEC ha reunit una desena d’equips participants, la majoria estudiants del grau en Comunicació Audiovisual, que han tingut l’oportunitat de crear una peça amb material professional d’última generació proporcionat pel servei de préstec dels Laboratoris Audiovisuals de la UVic-UCC.

Una experiència professionalitzadora

Creativitat i tècnica han estat les protagonistes de la segona edició del concurs on els participants han hagut de recórrer a les seves habilitats davant d’imprevistos, tal com passa sovint al món laboral.

“Es tracta d’una activitat d’aprenentatge amb el component de la socialització on el premi és secundari, allò important és l’experiència” ha destacat Josep Burgaya, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació.

El certamen proposava crear un curtmetratge en només 72 hores amb la condició d’incloure necessàriament dues premisses que es desvetllarien en el moment d’iniciar el concurs, el divendres 21 de març a les 12h. “Es tracta d’estimular la creativitat posant-la sota certa pressió” han explicat Xavier Subinyà i Arnau Costa, tècnics de ràdio i televisió de la UVic-UCC i impulsors del concurs. “Seguiu creant. No espereu un any…ho podeu fer a partir de ja”, han reblat els organitzadors.

El total de curtmetratges presentats es podran veure en breu al compte de Youtube de la FEC.