El paper del Sud Global en l’ordre internacional, l’auge de la nova dreta i el que s’ha anomenat com ‘l’era de la inseguretat’ son les tres tendències principals que afectaran l’agenda global el proper any, segons recull l’Anuari Internacional 2025 del Barcelona Center for International Affairs (CIDOB). Els coordinadors de la publicació, Francesc Fàbregues i Oriol Farrés, n’han avançat avui alguns detalls als estudiants dels graus en Global Studies i de Periodisme durant la presentació que n’han fet a la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC.
L’Anuari, una eina per a investigadors
Nascut l’any 1990, l’Anuari es va concebre com una eina per a investigadors d’arreu que recopilava dades útils sobre polítiques i institucions internacionals en el què va ser el primer centre de documentació de Relacions Internacionals privat de Barcelona. D’acord amb l’exposició de Francesc Fàbregues, l’any 2008, el CIDOB ja es defineix com a think tank independent, plenament orientat a la investigació internacional en les seves dimensions política, econòmica i social. I, amb l’evolució del centre també ho va fer l’Anuari, un extens document col·lectiu centrat en l’anàlisi i la prospectiva de qüestions globals.
Així, l’alumnat ha escoltat com es preveu que es configuri la correlació de forces en els propers mesos arran de les diverses recerques d’experts d’arreu agrupades en el document.
Què és el Sud Global?
En relació al primer bloc i, tot i que ja fa un temps que es parla de l’emergència del Sud Global, Oriol Farrés ha assenyalat l’abstracció i generalització d’un terme que inclou una gran diversitat de països, cultures i interessos i que, en molts aspectes, competeixen entre sí. Algunes de les qüestions crucials que aborda l’Anuari és el paper de les esmentades regions en la lluita contra el canvi climàtic i la seva relació amb la Unió Europea i els Estats Units.
“Hi ha diferents capacitats i velocitats de reacció al món davant de l’emergència climàtica i això també ve definit pel seu grau de compromís amb el canvi climàtic” ha explicat Farrés.
L’ascens de les noves ideologies de dreta
Un altre dels grans blocs tractats durant la presentació ha estat l’auge de la nova dreta internacional; “moviments estretament connectats arreu del món que comparteixen estratègies globals” -ha continuat Farrés– en un 2024 marcat per eleccions clau, al Parlament Europeu i als Estats Units. L’expert ha explicat que la nova dreta és hàbil en captar l’atenció i crear narratives virals que, de manera preocupant, utilitzen la migració i la xenofòbia com a origen dels problemes i que tenen la capacitat de capgirar situacions polítiques.
Inseguretat fractal
El tercer dels blocs abordats durant la presentació, ha estat el nou context d’inseguretat que regeix molts dels àmbits de les nostres vides i que afecta diversos segments de la societat, no només els més vulnerables. “Vivim en un estat permanent de crisi la qual cosa és esgotadora”, ha explicat el ponent. El concepte, anomenat inseguretat fractal porta a solucions que, a la vegada, generen més inseguretat i més manca d’esperança de cara al futur. De manera que, en aquest bloc també s’aborda la relació que tenim actualment amb la tecnologia i una nova aproximació a la solidaritat i a les relacions comunitàries.“Necessitem pensar i repensar la solidaritat”, ha conclòs l’expert.
Els assistents suggereixen futures línies d’investigació
La sessió ha acabat amb la participació de l’alumnat en el debat i el suggeriment de nous possibles temes per l’Agenda Global entre els quals han sorgit l’impacte de la indústria del vehicle elèctric impulsat des de la Xina, els avenços mèdics gràcies a les noves tecnologies, els efectes dels canvis polítics recents a Corea del Sud i la seva relació amb Corea del Nord o conseqüències de conflictes de llarga durada, actualment fora del focus mediàtic, com Afganistan i Sudan del Sud, entre molts altres.
En la presentació d’avui, els estudiants han conegut també de primera mà, les opcions de recerca que ofereix el CIDOB enfocades en la joventut. Es tracta del Global Talent Program, la convocatòria d’articles per a joves investigadors/es, i el Santander-CIDOB Future Leaders Forum.