Xavier Ferràs. Degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació

Aquests dies possiblement heu vist per Vic dues noies asiàtiques, tal vegada una mica espantades i despistades, però molt il·lusionades per l’inici d’una intrèpida aventura catalana. Són la Gaeun i la Suhan, dues estudiants sud-coreanes de la Universitat de Hallym, ubicada a uns 100 Kms de la capital del país, Seul. La Gaeun i la Suhan han triat Vic per cursar un International Program in Business and Marketing al cor de Catalunya. Corea del Sud és el país més innovador del món, segons alguns rànkings internacionals de referència com el de Bloomberg. Aquest país asiàtic va fer de la recerca, la tecnologia i l’educació les seves estratègies nacionals ja als anys 70. L’aposta, que han mantingut durant quatre dècades, ha extret al país del tercer món i l’ha catapultat a l’elit mundial de la ciència i la tecnologia en un temps rècord. Corea del Sud ha multiplicat per 10 el seu PIB des del 1980, i algunes regions sudcoreanes superen ja el 6% de recerca en R+D/PIB (3 vegades la mitja europea). No hi ha dubte que el sistema educatiu i científic sudcoreà és dels millors i més exigents del món. No obstant, la Gaeun i la Suhan han triat venir a Vic a passar un any acadèmic, per tal de completar els seus estudis de màrqueting, en un entorn universitari que cada cop s’apropa més a un autèntic campus internacional. A Vic s’han trobat amb un centenar més d’estudiants europeus d’intercanvi  provinents de programes Erasmus (alemanys, holandesos, britànics, danesos…) que segueixen estudis d’economia, empresa, comunicació o enginyeria, entre d’altres.

A aquests, es sumen el centenar llarg d’estudiants francesos en disciplines relacionades amb la salut. I 60 més, bàsicament nord-americans, estan ja cursant matèries de màrqueting, disseny i innovació en programes de la UVic impartits a Barcelona. Fa poc vaig poder assistir a la presentació d’alguns treballs de final de grau, en els quals nois de Nova York, Arizona o Singapur configuraven equips de treball i presentaven propostes de noves iniciatives emprenedores en sectors avançats com la telefonia mòbil o les ciutats intel·ligents, sota les sigles de la UVic. La generació que arriba a les aules ara és ja una generació plenament global.

De fet, la paraula “universitat” prové del llatí “universitas”, que significa quelcom com “global”. Efectivament, la ciència i l’educació no es poden entendre sinó és en una perspectiva global. Avui, la ciència es desenvolupa a gran velocitat gràcies a les interaccions immediates que permet internet entre els col·lectius científics de tot el món. Els investigadors treballen de forma cooperativa en equips internacionals. Un avenç en recerca es propaga en temps real a nivell global, i pot ser utilitzat per qualsevol altre investigador per realitzar noves contribucions a la ciència. Catalunya, i Vic en particular, són grans centres importadors de talent i exportadors de coneixement.  Aquests nois i noies d’arreu que ens acompanyen, que tenim el privilegi que hagin triat la nostra universitat per completar els seus estudis tenen unes aspiracions personals i professionals, un grau d’exigència,  una visió transversal del món i una iniciativa emprenedora sense precedents. Aquestes característiques, juntament amb la seva il·lusió i empenta per afrontar els nous reptes de la vida, contribuiran sensiblement a elevar els nostres estàndards i els dels nostres estudiants. A fer-nos, en definitiva, una universitat millor.