Pol Curós, estudiant de primer curs d’ADE de la UVic-UCC.
El passat dimecres 26 d’octubre, la classe de primer d’ADE de la UVic vam anar a visitar el museu i la fàbrica de coure La farga. L’excursió forma part de l’activitat relacionada amb l’assignatura d’Història Econòmica Mundial. Primer de tot vam visitar l’edifici on hi ha el Museu del Coure, on ens van explicar la història de l’empresa i també la importància del coure i finalment vam poder passar per la passarel·la i veure els diferents processos que realitzen.
El Museu del Coure es troba en les instal·lacions de La Farga, en un antic edifici modernista de principis del segle XX. Va ser inaugurat l’any 2008 amb motiu de la celebració del bicentenari del naixement de La Farga Lacambra, una de les empreses del grup familiar La Farga. El meseu és un espai cultural amb l’objectiu de divulgar el coneixement, l’ús i les aplicacions que La Farga ha fet del coure al llarg de la història.
HISTÒRIA D’UNA EMPRESA BICENTENÀRIA
La Farga Lacambra neix a l’any 1808 quan Francesc Lacambra, crea una petita fontaneria d’àmbit familiar al barri portuari de la Barceloneta. Es dedica a la producció d’objectes de coure i bronze com claus, olles, etc. A finals de la dècada de 1830, Francesc aprofita la situació estratègica per iniciar-se al comerç a l’engròs de metalls i reciclats (al 1844 ja és un dels principals proveïdors de coure de la Casa de la Moneda de Barcelona). L’any 1852 Francesc Lacambra abandona la capital catalana per instal·lar-se, a la vora del Ter, a l’alçada del terme de les Masies de Voltregà, on constitueix una important colònia industrial amb l’objectiu d’aprofitar la força de l’aigua per produir planxes de coure. El 1870 mor el fundador Francesc i l’empresa continua sota la direcció de dos dels seus fills. Durant l’últim terç del segle XIX, la demanda de planxes de coure per folrar vaixells minva constantment i, per tant, hi ha la necessitat de buscar nous mercats i de reestructurar l’empresa. La Farga experimenta una profunda renovació de la maquinària que li permet iniciar, l’any 1913, la producció d’alambró per a cables elèctrics. La indústria elèctrica i la ferroviària esdevenen els principals mercats de la Farga a les següents dècades. Entre els anys 1915 i 1918, coincidint amb la 1ª Guerra Mundial i amb les inversions en nova maquinària, l’empresa gaudeix d’una extraordinària bonança econòmica. L’any 1921 Francesc Lacambra Lacambra hereta l’empresa i durant la seva gestió l’amplia gràcies a la compra de l’empresa de conductors elèctrics de Joan Cinca i la foneria Tallers Espanyols de Caldereria. El 1927 el rei Alfons XIII li atorga el títol de comte de Lacambra. Durant la guerra civil, l’empresa és col·lectivitzada i la producció es destina a fins militars. Un cop acabada la guerra, l’empresa torna a mans de la família Lacambra. Amb l’adquisició del tren de laminatge de barres per alambró el 1952 i el tren semiautomàtic el 1976, s’aconsegueix augmentar els nivells de producció i així poder abastir millor les necessitats del mercat però a l’any 1981 un mal posicionament en el mercat i les dificultats financeres provoquen una profunda crisi, la família Lacambra deixa de ser propietària i es crea La Farga Lacambra, SA. A l’any 1986 La Farga posa en marxa la primera colada contínua amb reciclats de coure i es converteix en la primera empresa del món en aconseguir-ho.
El progressiu creixement, l’expansió pel mercat mundial i la diversificació productiva que experimentà l’empresa al llarg dels anys va culinar amb la creació, el 2003, del holding La Farga, integrat per quatre societats: l’original, La Farga Lacambra, La Farga Tub, La Farga Rod i la Farga Intec. A part d’aquestes quatre societats, el 2004 el holding posà en marxa la Fundació La Farga, una entitat pròpia de caràcter social, cultural i formatiu.
La Farga Lacambra: fabrica i comercialitza semielaborats de coure a partir de materials reciclats i càtodes de coure. La seva tecnologia de reciclatge permet recuperar el coure, creant un cercle tancat i ecològic, reduint l’impacte ambiental de les seves operacions. Destinada al mercat de: conductors elèctrics, automoció, conductors especials, soldadura d’envasos, massissos i electrificació ferroviària.
La Farga Tub: fabrica, ven i distribueix tubs de coure 100% reciclables i sense bactèries per als mercats de subministrament de materials de sanejament i calefacció, climatització i refrigeració i per al mercat industrial de fabricació d’accessoris.
La Farga Rod: fabrica i comercialitza alambró electrolític de coure. Mitjançant una tecnologia puntera. S’aconsegueix un alambró d’altes prestacions, que garanteix els màxims nivells de qualitat i productivitat als clients.
La Farga Intec: gestiona i planifica l’expansió de La Farga. Ha venut ja la seva tecnologia del reciclatge a plantes productives de tot el món.
LA IMPORTÀNCIA DEL COURE
El coure és un element químic de color vermellós que pertany al grup dels metalls nobles. És un metall rellevant perquè és un excel·lent conductor de la calor i de l’electricitat i, a la vegada, és dúctil i mal·leable. Va ser un dels primers metalls a ser utilitzat per l’ésser humà. El coure i el seu aliatge amb l’estany, el bronze, van adquirir tanta importància que els historiadors han anomenat Edat del coure i Edat del bronze a dos períodes de l’antiguitat. És un metall molt utilitzat i present en la vida quotidiana com per exemple en l’automoció, la bobina, els cables elèctrics, monedes, sector ferroviari, en la higiene, ja que es capaç d’eliminar el 99,% dels bacteris en només dues hores, en l’alimentació, entre molts altres.
LA PASSAREL·LA
El pas per la passarel·la permet veure en directe el procés productiu de transformació del coure de La Farga Lacambra. El primer tram de la passarel·la és l’interior de la fosa on es pot observar com els forns de tecnologia pròpia (Cosmelt) fonen el coure i produeixen alambró i billets. El segon tram, que comunica les dues naus que es visiten de La Farga Lacambra, es realitza per l’exterior, mostrant al visitant la colònia industrial de la Farga Lacambra, l’única colònia metal·lúrgica de Catalunya. El tercer tram transcorre dins d’una de les plantes de trefileria, on el visitant pot veure el procés final de l’obtenció dels trefilats de coure.