El catedràtic d’Economia de la UB i expresident del Cercle d’Economia (2013-2019), Antón Costas, va ser el primer ponent del cicle de webinars que la Facultat d’Empresa i Comunicació ha organitzat durant el juny per a reflexionar sobre l’economia i la societat després de la pandèmia de la COVID-19.
El professor Costas va parlar sobre els reptes de l’economia i l’ocupació el 2 de juny a les 5 de la tarda, en una sessió que va ser seguida per més de setanta persones. La necessitat d’incrementar la despesa pública i la creació d’un fons nacional per a l’ocupació van ser les dues idees clau que van planar durant tota la conferència, d’una hora i mitja de durada.
El professor Costas va obrir la sessió exposant un parell de sensacions sobre els temps que vivim. Per una banda, “estem vivint la unitat del món”: a tots els racons del planeta passa el mateix i la pandèmia ha generat un “cert cosmopolitisme”. Per altra banda, la pandèmia ha generat “un sentiment de fragilitat”, és a dir, que com a humans “som vulnerables” i aquesta vulnerabilitat ha posat en valor “dues velles institucions que les corrents neoliberals havien degradat: la família i l’estat”.
Costes va assumir que aquesta crisi és diferent a les que vam viure als noranta o a la de l’any 2008. S’aproxima més a la crisi dels anys setanta del segle passat, segons l’economista gallec, ja que aquesta crisi “no està causada per una fallada interna, sinó per un xoc extern”. “Mai abans havíem vist que una crisi fos una conseqüència d’una decisió deliberada dels nostres governs, la de tancar l’economia per a protegir la nostra salut”, va dir. La recessió que ens espera, doncs, vindrà determinada per tres factors, segons ell: de quan es pugui controlar la pandèmia, de si les mesures de despesa o monetàries dels governs i la injecció de liquiditat a les empreses és suficient i, finalment, de què facin els consumidors. “Com la por afectarà al consum?”, es va preguntar l’economista, qui va advertir d’un creixement important dels dipòsits d’estalvi durant aquest temps i de la necessitat d’incentivar el consum per evitar la deflació.
Davant d’aquesta situació, aquest professor de la UB demana “més despesa dels governs i mantenir l’expansió fiscal”. De fet, va defensar que ara no és el moment de preocupar-se “per saber com tornarem els diners” i va posar en valor la política de Boris Johnson, el primer ministre britànic, d’haver impulsat el “finançament monetari”. Segons ell, “la inflació no vindrà ni se l’espera. No crec que en els propers 24 mesos hi hagi inflació. En els últims quatre mesos l’IPC és negatiu i, el gran problema, és la perspectiva d’una deflació”. De fet, en un entorn de bronca política com la que vivim al Congrés dels Diputats, va exposar: “No veig la necessitat d’uns nous Pactes de la Moncloa, però només demano un consens clau, que és no atacar el govern en dos anys per incrementar la despesa pública”.
I quines tendències de futur preveu Antón Costas? En primer lloc, aquest catedràtic d’Economia va apuntar a la “reducció de la globalització”. Segons ell, és una tendència existent des de fa temps, ja que “des del 2001 el comerç mundial ja ha descendit en relació al PIB mundial. Reduir la globalització potser és millor globalització”. En segon lloc, va assenyalar a una “major concentració en l’economia”. Seguidament, va assenyalar la “recuperació del poder dels estats” a causa del sentiment de vulnerabilitat que ens ha deixat la pandèmia; és a dir, que “el mercat, l’estat i la comunitat es reequilibraran”. Finalment, va focalitzar-se en el repte de fomentar l’ocupació i aturar l’increment de les desigualtats.
La preocupació per a com fomentar l’ocupació post-pandèmia va ocupar la darrera part del webinar. Segons l’economista, “aquesta crisi danya molt els sectors de la població que tenien salaris baixos i contractes precaris. Només s’han pogut adaptar al teletreball aquells que han estat formats. No sortir de la crisi amb més desigualtat i atur hauria de ser prioritari pels governs”, va concloure. De fet, a part de l’ingrés mínim vital, Antón Costas va defensar “un fons nacional per a l’ocupació” per a poder incentivar-la. Segons ell, aquest fons hauria de permetre “finançar de manera competitiva iniciatives de foment de l’ocupació en els tres pilars [sector públic, privat i economia social] seguint les pautes del New Green Deal i l’instrument de recuperació que ha llançat la Comissió Europea”, el Next Generation EU. “Hem estat el darrer país d’Europa a crear una trinxera última contra la pobresa severa”, va dir. I va reblar el clau: “Si l’atur i l’ocupació pugen, el soroll polític es transformarà en coses pitjors”.
Podeu recuperar la presentació del professor Antón Costas a través d’aquest link.
El proper dimarts dia 9 continua el cicle de webinars, en col·laboració amb El 9 Nou, amb la presència del periodista Antoni Bassas, que ens parlarà de “Qualitat o fake news. Els mitjans de comunicació després de la COVID-19”.