El so té poder evocador i fa temps que en el camp de la salut s’hi treballa per millorar els mecanismes de memòria de les persones que pateixen algun tipus de demència. L’investigador Levi Tippett de la Universitat de Stirling explora, a més, l’ús de material històric sonor relacionat amb el futbol escocès com a disparador de records de les persones grans que va exposar el passat 21 de novembre en el seminari de recerca organitzat pel Departament de Ciències de la Comunicació de la FEC.
La investigació, realitzada en col·laboració amb l’Scottish Football Museum i l’Scottish Graduate School for Arts & Humanities, té un triple objectiu. D’una banda, contribuir a la comprensió dels conceptes teòrics clau que sustenten el concepte de reminiscència basada en l’esport. En segon lloc, aplicar aquestes consideracions tècniques i la comprensió del context històric social del futbol a Escòcia per a identificar materials d’arxiu sòlids i desenvolupar els millors formats per a utilitzar-los. I, per últim, avaluar-ne l’impacte.
La selecció dels disparadors adequats
Segons va explicar el ponent, hi ha investigacions que demostren que a mesura que ens fem grans, tenim millor accés a la memòria a llarg termini i que aquesta està sovint lligada a esdeveniments importants que van de la segona a la tercera dècada de la nostra vida, és a dir entre els 10 i els 30 anys d’edat. A més, els disparadors de memòria són més eficaços si estan relacionats amb els interessos de les persones. Si això s’aplica al futbol a Escòcia, la qüestió aniria més enllà de l’esport i es tractaria -segons l’investigador- d’una mena de context social i polític.“El futbol a Escòcia, igual que a Catalunya, no és només futbol”, va afirmar el ponent.
Així, Tippett va escollir el partit entre Anglaterra (2) i Escòcia (3) celebrat a Wembley l’any 1967 per a crear un pòdcast de 10 minuts on es fa una narració entreteixida de materials sonors d’arxiu (comentaris, històries orals) i altres fragments sonors, com ara els soroll de la multitud. El pòdcast es va passar a moltes de les persones grans que formen part de 5 dels prop de 500 grups comunitaris anomenats Football Memories Scotland, que utilitzen l’imaginari i fets memorables del futbol per despertar records.
“Es tractava de crear una història que contingués molts elements que poguessin despertar els records: un fet probablement memorable lligat a elements d’identitat, l’accent escocès, els comentaris…”
Uns primers resultats esperançadors
Les primeres respostes tendirien a confirmar l’ús beneficiós de les reminiscències basades en l’esport ja que van precipitar records i converses provocades per l’àudio tant pel que fa l’esdeveniment de 1967 com en altres de posteriors; hi havia una preferència general per escoltar en grup i que fos un acte social i el desig de més àudios i recursos per als grups així com la voluntat de capacitació i orientació pels facilitadors respecte l’entrega de materials d’àudio.