Xavier Olsina. Professor del MBA UVic-UCC.
Si ho pensem bé, una empresa i el cos humà tenen una cosa en comú: el cor. Així com en el cos es troba entre els pulmons, a l’empresa, és la tresoreria qui realitza la funció del cor. Ja es tracti d’una empresa, una corporació multinacional, una ONG, una PIME o un grup d’empreses, la tresoreria gestiona la sang (diners) que prové de diferents agents econòmics (clients, bancs) i la bombeja a l’interior del cos (empresa) per a tornar-la a l’exterior (pagament a proveïdors i empleats, devolució de préstecs, pagament d’impostos i taxes, …).
El Cash Management [Gestió de Tresoreria] s’ocupa de garantir la liquiditat de l’empresa en tot moment i al menor cost possible. Amb aquest objectiu, dins del màster MBA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, li donem molta importància, ja que el tresorer d’una empresa realitza funcions molt diverses: triar el millor instrument de gestió operativa (pagaments i cobraments), cerca de finançament en el cas de dèficits de fons, la inversió dels eventuals excedents, preveure amb antelació la posició de liquiditat, negociar amb els bancs i altres agents les condicions bancàries, gestionar el risc financer derivat de les variacions de tipus d’interès o de tipus de canvi….
En base, doncs, a aquestes responsabilitats, ha de decidir contínuament l’instrument més adient en cada moment en termes de cost, flexibilitat, oportunitat o força jurídica. Al seu abast té un munt d’instruments: xecs, transferències, avals, crèdits, préstecs, rebuts, dipòsits bancaris, descompte bancari, compra de Repo’s, contractació de productes derivats, futurs u opcions, crèdits documentaris, etc. La clau de tot rau en el criteri de decisió de cada instrument que faci més eficaç la tasca d’assegurar la continuïtat de l’empresa. I, certament, no és fàcil en aquests temps tan dinàmics i canviants amb una economia més connectada que mai i amb la tecnologia avançant contínuament.