El passat 28 de març, els alumnes de Comunicació Audiovisual van tenir l’oportunitat d’escoltar i aprendre d’Arnau Caralt, graduat en Periodisme a la UVic-UCC i actual treballador de  3Cat. L’Arnau, a  més, també és creador de contingut i d’entrevistes en un to desenfadat al seu canal de YouTube.  

Durant la xerrada, Caralt va explicar com es fan les cròniques periodístiques, que són reportatges breus que expliquen les notícies combinant imatges, veu en off i entrevistes. Els alumnes van poder veure un vídeo on es mostrava tot el procés: des de la preparació i la gravació fins al muntatge final. El periodista va remarcar que una bona crònica ha de ser clara, dinàmica i ha de captar l’atenció del públic.  

La capacitat per gestionar els imprevistos

Al llarg de la sessió, Caralt també va parlar dels avantatges i els inconvenients d’aquest tipus de periodisme. Per una banda, les cròniques permeten explicar històries de manera més detallada, utilitzant recursos visuals que ajuden a entendre millor la notícia a més de permetre connectar amb l’audiència d’una manera més emocional. Per contra, va explicar que aquesta mena de peces requereixen molta rapidesa, ja que sovint s’han de fer en poc temps i amb la pressió de l’actualitat per la qual cosa  és important tenir una bona varietat d’imatges i saber adaptar-se a les circumstàncies imprevistes.  

Coses del directe

Un altre tema que va tractar l’antic estudiant de la FEC va ser la importància dels directes en el periodisme actual. Va explicar que les connexions en directe són molt útils perquè permeten informar de manera immediata, però que també són complicades perquè s’ha d’improvisar i gestionar els imprevistos amb rapidesa.  

D’altra banda, Caralt també va assenyalar alguns consells als estudiants que vulguin dedicar-se a l’ofici. Per exemple, els va dir que és molt important perdre la vergonya davant la càmera, ja que sovint hauran de parlar en directe o gravar-se mentre expliquen una notícia. Així mateix, el periodista també va destacar que sempre s’ha de marxar del rodatge amb una idea clara de com començar la crònica i que s’ha d’intentar aprofitar al màxim les imatges disponibles.  

I també, l’experiència personal 

L’antic alumne de la FEC va compartir també algunes experiències personals com a reporter. En aquest sentit, va relatar que, en una ocasió, estava cobrint un accident a l’AP-7 i, mentre gravava, hi havia un cadàver tapat amb una manta just al seu costat. Va explicar que aquest tipus de situacions són difícils, però que formen part de la feina d’un periodista i cal saber gestionar-les amb professionalitat i mantenir la calma.  

Al final de la xerrada, els alumnes van poder fer preguntes i debatre sobre els reptes del periodisme audiovisual. Van aprendre com es treballa en aquest camp i van poder veure exemples reals de la feina d’un periodista per entendre millor aquesta professió i la seva exigència.