Vistes les 10 primeres aplicacions mòbils per a viatgers, ens faltaven les eines per saber quin és el millor lloc per sopar, on podem trobar una farmàcia, quina és la millor ruta per arribar a una destinació o, fins i tot, per fer-nos entendre. De les recomanacions dels “obrellauners”, posem a la maleta aquest segon recull abans d’enlairar-nos, salpar o fer-nos a la carretera.

On mengem i què visitem?

MINUBE
Aplicació gratuïta vinculada a una xarxa social amb el mateix nom. En tots dos casos, “els usuaris opinen sobre llocs que es poden veure, on es pot menjar i dormir”, explica la Meritxell Hernández, que ens la recomana. L’aplicació funciona amb geolocalització, explica, “o sigui que et diu coses que tens a prop o, si més no, a quina distància et trobes del que t’interessa”. Recorda molt a Tourist Eye, amb la diferència que no disposa d’agenda del viatger.

TRIPADVISOR
Aquesta és una altra aplicació gratuïta que també s’abeura de la xarxa social, i que ens recomana la Susi Martínez-Rogés. Igual que l’anterior, també permet reservar vols i hotels, però el més interessant són els comentaris que fa la gent. Segons quina sigui l’opinió majoritària, potser decidirem canviar de local o quedar-nos-hi. Ah, si hi accediu amb el vostre compte de Facebook, podreu accedir ràpidament als comentaris dels vostres contactes.

FOURSQUARE
Es pot dir que no cal ni mencionar-la perquè és una de les més esteses. Tot i així, tant nosaltres com la Susi Martínez-Rogés volem afegir-la en aquesta llista. També és una aplicació gratuïta i funciona com l’anterior, per geolocalització. En aquest cas, l’usuari fa l’anomenat “check in” en un establiment (hotel, restaurant, espai d’oci, etc.) i pot deixar-hi un comentari acompanyat d’una fotografia. Més d’un establiment hauria de fer una ullada per veure’s amb ulls de clients.

YELP
És una barreja de Foursquare i Minube. Per què volem pàgines grogues si tenim Yelp? Ens la recomana la Mercè Obach, que la consulta per trobar comerços i restaurants de la zona on està. Mitjançant la geolocalització i els comentaris de la gent, Yelp endreça els locals per categories i estrelles. Molt semblant és l’Around Me App, que ens recomana l’Angela Plaza.

Per orientar-se i fer-se entendre

CITYMAPS2GO
L’època de comprar mapes d’aquí i d’allà pot començar a passar a la història –si la bateria aguanta, és clar! CityMaps2Go us permet descarregar debades gairebé 8.000 mapes de tot el món, que podreu consultar “off line“. Podràs afegir els teus comentaris, consultar informació de la Wikipedia i fins i tot hotels, ja que aquesta “app” està vinculada a Booking.

GOOGLE MAPS
En Vicenç Oller afegeix una aplicació similar, Google Maps, gratuïta però no disponible per iOS. L'”app” requereix connexió a la xarxa, tot i que les zones més visitades es descarreguen a la memòria “caché” del dispositiu i podrem consultar-les fora de línia. Aquesta aplicació té el seu germà gran a la xarxa, molt útil per marcar les nostres rutes.

MOBILITY TOOLS
És la caixa d’eines del viatger i en Carles Miralles no se la deixa mai. Per 1,59 euros, tindreu un conversor de divisses, calculadora de propines amb divisió de comptes (molt útil si es va en colla), altímetre, mapa de transports i llanterna.

DICCIONARIO DE VIAJE
Amb aquesta eina us podreu fer entendre amb 22 llengües, això sí, no espereu que us ensenyi paraules gaire tècniques; ofereix el vocabulari bàsic per sortir del pas. El millor és que podreu consultar-lo sense haver d’estar connectats.

iTRANSLATE VOICE
Algun dia ho portarem a la orella, però, de moment, ho tenim el mòbil. Es tracta d’un traductor automàtic, capaç de reconèixer la veu en 31 llengües. Que no sabeu què us estan dient amb “konichiwà”, doncs, atanseu el mòbil, que us endureu una sorpresa. Amb aquesta responem al suggeriment de l’Angela Plaza.

Compte amb els comptes!

ONAVO
Un dels perills d’usar aplicacions mòbils quan viatgem fora del país, és que s’activi el “roaming” quan no hi ha cap wifi disponible i la broma t’acabi sortint “per un ull de la cara”, ens comenta via e-mail l’Eva Rexach, que prerefeix dur tota la informació anotada. L’Helena Curto fa el mateix: “abans de pujar a l’avió desconecto la itinerància de dades, no fos que els de la companyia em buidessin el compte corrent”. Explica que si l’hotel té wifi gratis consulta Twitter i Facebook “abans de caure rendida”. Per això, van bé les aplicacions que descarreguen el contingut al telèfon, però també les que ajuden a portar un control del temps de connectivitat i la despesa, com Onavo. L’eina és gratuïta per temps limitat.