Per Nadal, tornen a casa els anuncis de cava, torrons i joguines, i sovint altres productes que no hi tenen res a veure també es vesteixen per festes. Alguns s’han convertit en clàssics que el teleespectador espera veure des del sofà, mentre que d’altres sorprenen per la novetat.

Freixenet – Brindo per…

Sens dubte, l’espot de Freixenet és tot un clàssic d’aquestes festes, però enguany ha estat també un dels que ha sorprès. La marca de cava ha trencat amb una tradició de 34 anys –poca broma, doncs– en què l’anunci girava entorn un grup de noies primes i joves disfressades de “bombolletes” i una estrella o dues del món del cinema o la música. Des de l’any 1977, ens han desitjat “bones festes” personatges tan singulars com Gene Kelly, Cristopher Reeve, Kim Basinger, Penélope Cruz o Shakira. Aquest cop, però, Freixenet ha decidit que l’estrella ets tu i ha decidit buscar-la fora. Aprofitant el poder de les xarxes i del crowdsourcing –aprofitar el talent de gent diversa–, però també tocant de peus a terra davant la crisi econòmica actual, la marca de cava va convocar un concurs d’espots en què els participants expliquessin per què valia la pena brindar, seguint la frase “Brindo per…”. El director de cinema Bigas Luna s’ha encarregat de muntar fragments de les millors propostes i el resultat és un espot fresc, dinàmic, plural i entranyable. Brindem per aquesta aposta!

Anna de Codorniu 2012

Codorniu tampoc falta a la cita. Aquest cop, però, ho ha fet subratllant un cava en concret, Anna, i també s’ha diferenciat d’allò que solia fer: espots festius, amb estètica de videoclip, amb predomini d’un tema musical i sempre vinculats a la Mediterrània, un concepte que fa uns anys també és “leitmotiv” d’una marca de cervesa. El cava català s’ha adaptat als nous temps, empatitza amb els joves talents que decideixen buscar fortuna fora del país i plantifica la protagonista a Nova York per fer realitat els seus somnis, tot i què això del somni americà ja està un xic gastat i els destins per provar fortuna s’han ampliat de forma considerable. L’escumós amb nom de dona ens subratlla la importància de perseguir el millor d’un mateix, sent un mateix i actuant des del cor.

Loteria de Nadal – La fàbrica dels somnis

Un espot que no pot faltar i que només trobem durant aquestes festes és el de la rifa de Nadal. Lluny queden ja aquells espots tan “marca de la casa”, amb música del ‘Doctor Zhivago’, de Maurice Jarre, en blanc i negre i personificant la sort amb l’actor Clive Arrindell, que va ser el calb de la loteria de 1998 a 2005. Entre el 2006 i el 2009, les campanyes nadalenques de “Loterías del Estado” s’han centrat en les persones, ja sigui a través de les tradicions o els valors. Finalment, el 2010, el 2011 i també enguany, la rifa recorre al món de la fantasia per delectar-nos amb un dels seus contes. Entra en joc la deessa fortuna, el nen interior que tots portem dins i, per tant, fet de jugar –també a la loteria. El 2011, l’agència Grey obre les portes de l’univers oníric de “La fàbrica dels somnis“, que d’alguna manera ens retorna a l’eslògan del calb: “els teus somnis juguen a la loteria”. És tan gran aquesta factoria, que enguany, l’agència Grey ens en descobreix una altra cara. Manté la banda sonora de ‘Edward Scissorhands’ de Danny Elfman, però es recrea en la construcció de l’univers oníric i fa del repartiment de la sort una narració èpica.

Turró de Suchards – Fet amb els teus somnis

Mentre que el 1880 continua sent “el turró més car del món” i El Almendro el de “torna a casa per Nadal”, el de Suchards ens revela què està fet de somnis. De nou, el concepte oníric tant en el contingut com en la forma. L’anunci també es modernitza en incorporar la possibilitat de descobrir el tema musical de Maldita Nerea amb l’aplicació mòbil Shazam i el factor solidari en assegurar un donatiu al Banc d’Aliments per cada descàrrega de la cançó.

Coca-Cola

El refresc que no necessita presentacions també és un habitual d’aquestes festes i persisteix en voler mantenir l’estatus de “repartidor de felicitat”. D’una banda, amb un espot que combina simpatia i joc amb valors com la generositat i la solidaritat, tan propis de l’esperit nadalenc, i planteja a diverses persones què farien amb 100 euros. Però a pocs dies per acabar l’any, introdueix un nou concepte, el de “positivitat” per adjectivar l’actitud i la mirada per al 2013. Les imatges, captades per càmeres de seguretat del món, capten “lladres de petons”, “carteristes honestos” i tota mena de situacions que fan creure que un món millor és possible. L’espot és obra de Young&Rubicam Argentina.

De l’altra, un espot clàssic en què no hi falten Pare Noels, neu, família, llars i, en la versió espanyola, David Bisbal.

Samsung – Santa’s work trip

Qui ha sabut donar un altre aire al Pare Noel ha estat Samsung en presentar la funció S Beam dels mòbils Galaxy S III i Galaxy Note. Una mica de romanticisme?

John Lewis – The Journey

Però si hi ha un anunci entranyable en aquestes festes és la història ‘The Journey’ sobre el tema musical ‘The power of love’, interpretat per Gabrielle Aplin.

[Imatge: Susan E. Adams / Flickr]