AReinaÀlex Reina Cobos (Manresa, 1989) és llicenciat en ADE  per la UVic. Va començar els estudis a la FEC el setembre del 2007 i es va llicenciar el 2012. Va estudiar la carrera mentre treballava com a comptable en un petit grup d’empreses de Manresa. En acabar la carrera va marxar a Londres per perfeccionar l’anglès. Des d’aleshores treballa com a responsable financer i d’operacions a Deporvillage SL, inicialment una start-up dedicada a la venda online de material esportiu de qualitat. Actualment l’empresa està consolidada al mercat nacional i en plena expansió en els mercats internacionals. És l’empresa Espanyola  del sector amb més creixement durant l’any 2013.

Àlex, esteu protagonitzant un procés de creixement i consolidació molt destacat; quines són les claus?

Cal destacar que el creixement mitjà en aquest sector és dels més elevats en l’actualitat, però per consolidar-se és necessària una millora continua de les quatre potes del sector online: processos, tecnologies de la informació, logística i atenció al client.

Quines estratègies feu servir per la internacionalització?

Sobretot Màrqueting online (adwords), ja que en aquest sector és la millor via per donar-se a conèixer. També utilitzem estratègies promocionals agressives i sempre treballem amb empreses de transports conegudes i amb bona reputació.

Quins són els mercats on voleu entrar?

Estem consolidats a Espanya, França i ho comencem a estar a Portugal i Itàlia. El nostre objectiu a curt termini es consolidar-nos en la resta de mercats del centre d’Europa, però allà és més complicat, ja que són mercats molt més madurs.

Tot i que aquest mercat és madur, quina especialització busqueu?

Oferim l’especialització de producte i servei de qualitat, ja que realitzem entrega ràpida, gratuïta i sense costos de devolució, amb l’objectiu de donar-li seguretat al client. Podríem dir que Deporvillage ‘’comença’’ on ‘’acaba’’ Decathlon, és a dir, que quan algú s’inicia en un esport, segurament anirà al Decathlon a comprar-se material, però quan ja és ‘’expert’’, vol productes de més qualitat. A més, el fet de ser una botiga online, comporta que els nostres costos mitjans siguin inferiors al d’una botiga física, per tant, podem ajustar més el marge.

Quines perspectives li veus al sector del comerç electrònic?

Jo penso que, a causa que els costos mitjans són inferiors i que pots vendre a un públic a escala mundial, aquest sector tindrà un pes important en l’economia espanyola durant els propers anys. A més, en mercats online més madurs (com Alemanya i UK) el pes del comerç online en l’economia és molt superior al d’Espanya, Itàlia, Portugal… Mica en mica s’ha d’anar equiparant, ja que sempre anem uns anys enrera.

Quines creus que són les claus per aquests tipus de negocis?

Les claus del sector online són: Tecnologies de la informació, logística, processos i atenció al client. No obstant també cal tenir molt clara l’especialització; aconseguir que una compra online sigui una experiència, i que el client no compri només pel preu, sinó per l’experiència. És el punt clau per a triomfar en aquest àmbit, ja que la competència en preus és molt forta i és impossible ser sempre el més barat en tot. ‘’Una web no especialitzada, només pot parlar de preu i amb la forta competència de preus existent, és impossible consolidar-se utilitzant aquesta estratègia’’

No creus que els idiomes són imprescindibles per treballar en la gestió d’empreses?

Completament, l’anglès és 100% necessari, sobretot en aquests últims anys, a causa de l’increment de l’exportació.

Què és el que més valores de la teva formació en aquest projecte?

La capacitat i importància per a analitzar com diferenciar-se en els diferents mercats, ja que si no et diferencies, no pots consolidar-te en cap mercat.

Quines mancances de formació has trobat?

Possiblement l’anglès, ja que si no l’hagués perfeccionat en acabar la carrera, ara necessitaria ajuda per a desenvolupar certes tasques.

Com és que vas venir a Vic a estudiar?

Em va cridar l’atenció la reduïda dimensió de les aules. Personalment valoro molt el tracte proper amb els professors i estic molt satisfet en aquest aspecte amb la UVic.

Creus que seria interessant disposar d’un fòrum on posar en comú experiències professionals?

Si, pot ajudar molt a resoldre dubtes d’estudiants sobre el seu futur professional, sobretot en els temps que corren actualment. També pot ajudar a fer contactes.

Què hi podries aportar?

Depenent de l’àmbit, ja que segurament hi haurà molts casos en els quals no puc aportar-hi res. No obstant, penso que puc aportar una visió global sobre les claus d’aquest sector en constant creixement.

Moltes gràcies Àlex per aquesta visió dels mercats online.

 

Rafa Madariaga