Avui us recomanem la lectura d’un interessant article, publicat dilluns 24 de març de 2025, per Carlos Magro el qual analitza l’impacte de la intel·ligència artificial (IA) en l’educació, especialment arran de la introducció de ChatGPT per part d’OpenAI a finals de 2022. Aquest esdeveniment va reconfigurar el panorama de la IA, reobrint debats en l’àmbit educatiu.

L’autor assenyala que aquestes tecnologies generen reaccions similars a les d’altres innovacions passades, amb una acceptació inevitable però també amb la tendència a prioritzar la tecnologia per sobre dels processos pedagògics.

Magro critica una visió tecnològica que redueix el paper del docent a un tècnic, en comptes d’un agent transformador. A més, alerta que la IA podria formar part d’un procés de mercantilització de l’educació, subordinant els objectius pedagògics a interessos econòmics. En conclusió, defensa la necessitat d’una mirada crítica per evitar errors passats i prioritzar els objectius educatius sobre les solucions tecnològiques.

Llegeix l’article complet: “IA y Educación: ¿esta vez sí funcionará?”


Article extret del blog de Carlos Magro: co.labora.red

Carlos Magro és consultor independent en estratègia digital en educació i comunicació corporativa. Al seu blog co.labora.red, reflexiona sobre comunicació, col·laboració, xarxes, educació, treball, emprenedoria i innovació tecnològica.

Entre els seus articles destacats hi ha “Educar la tecnología educativa”, sobre la integració crítica de la tecnologia a l’educació, i “Sostener la promesa de la escuela”, que tracta l’adaptació de l’escola als canvis socials.

Imatge principal: Top Women» at U.S. Steel’s Gary, Indiana, Works, 1940-1945. https://flic.kr/p/6zurGN