Guies i documents

Aquesta secció del nostre blog té per objectiu compartir tot aquell seguit de guies i documents que directament o indirecta es vinculen a l’educació, entesa aquesta tant en sentit genèric com des d’una mirada més aplicativa a partir dels recursos que s’hi ofereixen.

Aquesta guia ha estat elaborada per l’Associació de Famílies de Nens i Nenes d’Etiòpia (AFNE), Amics dels Infants del Marroc (IMA) i l’Asociación de Familias Adoptantes en Colombia (AdopColombia), amb l’objectiu d’oferir eines i orientacions als equips docents per millorar la resposta educativa a l’alumnat adoptat o acollit. S’hi recullen reflexions i propostes pràctiques per entendre millor les necessitats específiques d’aquests infants i adolescents, tenint en compte les seves experiències personals i possibles dificultats d’adaptació o aprenentatge. La guia vol ser un recurs útil per als centres educatius que busquen construir una escola realment inclusiva, capaç de donar resposta a la diversitat des del respecte, l’empatia i la comprensió de les diferents realitats familiars.

Aquesta guia de 10 punts per a un ús no sexista del llenguatge ha estat elaborada per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de visibilitzar les dones i trencar estereotips que perpetuen desigualtats. Està pensada especialment per a persones que creen continguts —com el professorat— i vol oferir recursos pràctics per comunicar-se de manera inclusiva i equitativa. A través d’exemples clars i alternatives senzilles, la guia ajuda a evitar l’androcentrisme, fomenta l’ús de formes dobles o neutres, i convida a revisar expressions comunes amb connotacions sexistes. És una eina útil per a docents que volen contribuir a una escola més justa, on la igualtat també es reflecteixi en la manera com ens expressem.

Aquesta guia de comunicació inclusiva, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, ofereix recursos i reflexions per expressar-nos de manera més respectuosa i representativa envers tota la diversitat social. S’hi aborden aspectes com el racisme, el gènere, les persones LGTBI, la diversitat funcional o la salut mental, i s’hi proposen alternatives lingüístiques i comunicatives per evitar expressions excloents o estigmatitzants. És una eina molt útil per al professorat i altres professionals que volen fomentar una convivència basada en el respecte, la igualtat i la inclusió real, també a través del llenguatge.