El Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) vol destacar l’entrevista publicada recentment a l’Apunt, la revista digital de la UVic-UCC, a Núria Estelrich, terapeuta ocupacional i responsable del Centre per a l’Autonomia Personal SÍRIUS Vic. Aquesta conversa posa en valor la tasca d’aquest servei especialitzat del Departament de Drets Socials, gestionat per la UVic-UCC des del 2003, i el seu paper clau en la millora de l’autonomia personal de persones amb diversitat funcional.
Un servei inclusiu i obert a tothom
Segons explica Estelrich a l’entrevista, el SÍRIUS Vic ofereix assessorament personalitzat per promoure la qualitat de vida dels seus usuaris, siguin infants, adults o persones grans. “És un recurs inclusiu i obert a persones de totes les edats amb diversitat funcional”, apunta la terapeuta.
L’equip del SÍRIUS atén unes 1.300 consultes anuals i proporciona orientació sobre productes de suport, accessibilitat i adaptació d’espais, entre altres àrees. Així mateix, forma més de 1.000 estudiants l’any, molts d’ells de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC, ensenyant la importància d’aquests recursos per a l’autonomia personal i la seguretat en les mobilitzacions.
Impacte a la comunitat i nous projectes
Estelrich destaca que el SÍRIUS ha tingut un impacte significatiu a Osona i comarques veïnes, no només millorant la qualitat de vida dels usuaris, sinó també creant xarxa entre serveis, entitats i professionals del territori.
El centre no s’atura i ja treballa en noves línies d’actuació, com la col·laboració amb el Consorci d’Osona de Serveis Socials per ampliar la plantilla i potenciar la formació i la recerca. A partir del gener, també impartiran formacions en cures pal·liatives a professionals de residències a través de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC.
Històries que inspiren
A l’entrevista, Estelrich comparteix històries com la de la Rosa, una usuària de 72 anys que, després de patir un ictus, va recuperar gran part de la seva autonomia gràcies al suport i les eines proporcionades pel SÍRIUS Vic. “Casos com el de la Rosa ens recorden la importància d’acompanyar i empoderar les persones per fer possible una vida més plena i independent”, conclou.
Podeu llegir l’entrevista completa a l’Apunt i conèixer més detalls sobre la tasca del SÍRIUS Vic i l’impacte que té en la comunitat.
Deixa un comentari