Del 5 al 8 de novembre de 2024, la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia de la UVic-UCC ha acollit una nova edició de l’ES-Món, la Setmana Internacional organitzada des del Grau d’Educació Social. Aquest esdeveniment ha reunit estudiants, professionals i experts de diversos àmbits per reflexionar sobre temes rellevants en l’àrea de l’educació social, les migracions, la cooperació internacional i els drets humans, amb una àmplia oferta d’activitats, conferències, tallers i projeccions.
Una inauguració plena de contingut i reflexió
El dimarts 5 de novembre es va iniciar la setmana amb una benvinguda a càrrec de la Coordinació del Grau d’Educació Social, amb Itxaso Tellado i Mar Beneyto. A continuació, la conferència inaugural “Si el vers fos un refugi”, a càrrec d’Arnau Baulenas, va obrir el debat sobre com la literatura pot ser un espai de protecció i refugi en temps d’incertesa. Els participants van poder gaudir també de tallers simultanis centrats en qüestions socials de gran rellevància, com el joc de rol sobre migracions i oportunitats (Projecte Empatitza), la reflexió sobre la pràctica socieducativa des de la interseccionalitat, i el debat sobre el sensellarisme i els seus estigmes.
Reflexions sobre cooperació i solidaritat internacional
El dimecres 6 de novembre va ser el torn de Manel Vila, qui va oferir una conferència sobre la cooperació internacional i com aquesta contribueix a construir ponts de solidaritat entre cultures i països. La jornada va continuar amb la projecció de “La caja de cerillas” de David Airob, una pel·lícula sobre el fotògraf Joan Guerrero, amb un posterior col·loqui organitzat per l’associació Catalunya Mirades Solidàries. Aquesta activitat es va relacionar amb l’exposició “Guerrer@s” que es pot veure a les diferents seus de la UVic.
Un enfocament en la societat marroquina i els drets d’asil
El dijous 7 de novembre va destacar per les conferències simultànies. Entre elles, l’exposició als canvis en la societat marroquina i el seu impacte en infants catalans d’origen marroquí, amb la intervenció d’El Hadi El Ouarti. Un altre tema de gran importància va ser el procés d’asil, tractat pels representants de Creu Roja Berga, que van parlar sobre el marc legal i social d’aquest procés. A la tarda, es van realitzar tallers sobre fotografia, música, teatre i literatura, amb l’objectiu d’impulsar la creativitat i la sensibilització entre els participants.
Tancament amb enfocament en gènere i justícia social
La setmana es va cloure el divendres 8 de novembre amb dues activitats destacades. En primer lloc, un espai obert dedicat a l’educació social des de la perspectiva de gènere, amb Nil Pallès com a ponent, que va convidar els assistents a reflexionar sobre el paper de l’educador social en la construcció de la igualtat. La jornada va concloure amb una xerrada sobre el paper de l’educadora social a les presons, a càrrec de Raquel Jofre Hombrado, coordinadora d’equips multidisciplinaris del Centre Penitenciari Lledoners.
L’ES-Món 2024 ha estat una edició enriquidora, que ha permès als assistents apropar-se a les realitats socials més complexes, així com adquirir eines i coneixements per millorar la seva tasca com a professionals de l’educació social. A través de l’exploració de temes globals, locals i de gènere, la setmana ha contribuït a generar un espai de debat i aprenentatge per a la formació d’una ciutadania més crítica, solidària i compromesa.
Deixa un comentari