Manu Vidal-Ribas: ‘Inclusió.cat serà el primer congrés acadèmic del sector dels serveis socials a Catalunya, coorganitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la UVic-UCC’

Manu Vidal-Ribas: ‘Inclusió.cat serà el primer congrés acadèmic del sector dels serveis socials a Catalunya, coorganitzat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la UVic-UCC’

with No hi ha comentaris

Manu Vidal-Ribas Belil és educador social i treballador social per la Universitat Ramon Llul, psicopedagog per la Universitat Oberta de Catalunya i MBA per ESADE Business School. Ha treballat com educador social en medi obert amb infància i adolescència en risc d’exclusió social, i com a treballador social en Serveis Socials d’Atenció Primària de l’Administració Local. Posteriorment a centrat la seva carrera professional en desenvolupar treballs de consultoria i assistència tècnica per a l’administració local i entitats socials, especialment vinculats a la gestió i direcció de serveis socials. Actualment és cap de projectes a la Càtedra de Serveis Socials de la UVic-UCC, on coordina i dirigeix projectes estratègics per al desenvolupament dels serveis socials de Catalunya en suport al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Un d’aquests projectes és el Congrés Inclusió.cat, que tindrà lloc el proper mes de juliol.

Què representa per a la Càtedra de Serveis Socials l’organització del Congrés Inclusió.cat?

L’organització del Congrés Inclusió.cat – I Congrés de l’Acció Social és alhora un privilegi i una gran responsabilitat per a la Càtedra. És un projecte que va començar fa dos anys i que finalment materialitzem amb la voluntat d’esdevenir una referència per a la trobada de tots els actors que configuren el Sistema Català de Serveis Socials. Serà el primer congrés acadèmic en el sector dels serveis socials a Catalunya, que tant necessita enfortir la recerca i creació del coneixement per, en última instància, donar millors respostes a la ciutadania.

El Congrés és coorganitzat amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en un marc d’intensa col·laboració i confiança. De fet, el comitè directiu del Congrés és presidit per Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, i el rector Jordi Montaña.

En aquesta primera edició s’abordarà l’atenció integrada social i sanitària des dels serveis socials. L’esdeveniment és una oportunitat excepcional per donar visibilitat a la Universitat en l’àmbit dels serveis socials i l’atenció integrada, i particularment al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS). Les seves càtedres i grups de recerca estan implicats directament en el Congrés, amb la participació en els comitès organitzatiu o científic, juntament amb altres membres de la Universitat. A més, al CESS el precedeix una experiència d’èxit en l’organització de les Jornades RDI TIC Salut i Social 2016, liderada des de la Càtedra TIC i Salut i en la qual també va participar la Càtedra de Serveis Socials. Tenim un equip capaç i competent per fer d’aquest esdeveniment pioner una cita obligada per a tots aquells que treballem dia a dia per al desenvolupament tècnic i científic en l’àmbit dels serveis socials.

Quin objectiu es proposa el Congrés? A qui voleu arribar?

Inclusió.cat vol ser un instrument potenciador de la innovació, el coneixement i la professionalització del sector a Catalunya. És un esdeveniment per incentivar i compartir coneixement basat en l’evidència que permeti enfortir les disciplines acadèmiques i professionals en l’àmbit dels serveis socials. Així, els principals destinataris són professionals, gerents i directors de serveis socials públics, d’entitats del tercer sector social, i d’empreses proveïdores de serveis socials, així com investigadors, acadèmics i experts en l´àmbit. A tots els animem a participar i a presentar comunicacions per compartir el coneixement que creen des de les seves institucions i del qual es pot beneficiar tot el sistema. El termini per participar-hi és obert fins al 2 de maig. Per a més informació sobre temàtiques i formes de col·laborar es pot visitar el web www.inclusio.cat.

La Càtedra es va crear amb l’objectiu de dotar d’eines i recursos els professionals i contribuir al desenvolupament i la gestió de l’estructura organitzativa del sistema dels serveis socials mitjançant la recerca i la transferència. Quina valoració fas de la feina feta fins ara?

La Càtedra es va crear al 2010 i en aquests set anys de vida ha passat per diferents fases. En l’actualitat compta amb la confiança del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per esdevenir un agent estratègic per al futur dels serveis socials de Catalunya. En aquest procés de treball conjunt amb el Departament hem centrat els esforços en projectes vinculats al desenvolupament estratègic del Sistema Català del Serveis Socials, la reestructuració de la cartera de serveis socials i l’atenció integrada social i sanitària des de l’òptica dels serveis socials. També treballem en projectes de formació continuada. Per a l’elaboració dels diversos projectes comptem amb el mateix Departament i amb col·laboradors de la Universitat i externs. Mantenim vincles estrets amb professionals i responsables de serveis socials d’arreu de Catalunya que posen la seva expertesa al servei de la Càtedra. Aquest és un element intangible però estratègic per a nosaltres.

La Càtedra de Serveis Socials és fruit de la unió estratègica entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la UVic-UCC. Quins són els beneficis d’aquesta unió?

En el sector dels serveis socials encara hi ha poca consciencia que cal afegir evidència científica a la pràctica professional per tal de comptar amb més reconeixement del sistema de serveis socials i dels seus professionals. El Departament n’és conscient i amb l’aliança amb la UVic-UCC fa un pas endavant per potenciar la recerca i el coneixement amb base científica en aquest àmbit. Aquest tasca, amb el debat permanent amb altres institucions com els col·legis professionals, ens locals i entitats, ha de permetre iniciar el camí cap a la constitució de societats científiques dins el sector. Per altra banda, amb una metodologia de treball en xarxa, la Càtedra esdevé un instrument de pensament estratègic i innovació en serveis socials que permet al Departament una aproximació privilegiada al coneixement en serveis socials generat a Catalunya, i particularment a la Catalunya Central, que destaca per l’esperit innovador en els seus sistemes de benestar i salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *