La UVic-UCC i l’Obra Social “la Caixa” impulsen el material d’implementació d’atenció pal·liativa de l’OMS

with No hi ha comentaris

foto webL’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha encarregat a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) l’elaboració dels dos primers manuals sobre els principis i l’operativitat de les cures pal·liatives d’aquesta institució, que han de tenir un gran impacte a tot el món. L’Obra Social “la Caixa” impulsarà el projecte, que liderarà la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC dirigida pel doctor Xavier Gómez-Batiste.

 
El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de l’Obra Social ”la Caixa” és un projecte pioner a Europa que va néixer el gener del 2009, en col·laboració amb el Ministeri de Salut i amb el reconeixement de l’OMS, amb l’objectiu de complementar el model actual de les cures pal·liatives per aconseguir una atenció que tingui en compte els aspectes socials, emocionals i espirituals, i el suport a les famílies durant la malaltia i durant el procés de dol, així com als professionals de les cures pal·liatives.

Des que l’Obra Social “la Caixa” el va posar en marxa, el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades ha atès 81.913 pacients i 119.161 familiars. Ara, el projecte s’amplia fins arribar als 109 hospitals de tot l’Estat i a 126 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d’Atenció Psicosocial. El doctor Xavier Gómez-Batiste és el director científic del Programa, i l’Observatori Qualy de l’ICO en fa l’avaluació i seguiment.

Paral·lelament, l’Obra Social “la Caixa” i la UVic-UCC impulsen el Postgrau d’“Atenció psicosocial i espiritual a persones en situació de malaltia avançada” adreçat a tots els professionals del Programa amb l’objectiu que els alumnes adquireixin els coneixements, capacitats i habilitats necessaris per aplicar les eines psicològiques, socials i espirituals que faciliten la millora de la qualitat de vida a les persones que tenen malalties avançades i els seus familiars.

Gómez-Batiste coordinarà la redacció de dos documents de suport en espanyol i en anglès que l’OMS compartirà amb  totes les institucions internacionals de cures pal·liatives. El material docent inclourà els Principis bàsics de les cures pal·liatives i el Manual operatiu destinat a planificadors, finançadors i líders organitzatius per dissenyar programes públics en aquest àmbit. En paral·lel, Cristina Lasmarias, col·laboradora de la Càtedra, ha fet una estada de tres mesos a la seu de l’OMS per revisar el material docent internacional ja existent, repassar les fonts a partir de les quals s’ha elaborat i dissenyar noves propostes.

El doctor Gómez-Batiste ha estat el responsable del programa de cures pal·liatives de l’OMS dissenyant un programa per millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen malalties avançades. També dirigeix l’Observatori Qualy de l’Institut Català d’Oncologia, que és Centre Col·laborador de l’OMS per a Programes Públics de Cures Pal·liatives.

Es calcula que 28 milions de persones a tot el món necessiten atenció en cures pal·liatives i, per aquest motiu, l’OMS treballa per internacionalitzar la posada en marxa de programes que garanteixin l’accés dels malalts a aquests tractaments. La Càtedra de la UVic-UCC ha estat reconeguda com a centre col·laborador de la institució i treballa amb altres entitats per concretar aquest objectiu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *