La psiquiatra i cap de la Unitat de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, la Dra. Amaia Hervás, va visitar ahir la UVic-UCC per parlar sobre el concepte actual del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) en una conferència a l’Aula Magna, organitzada per DIXIT Vic. Hervás és considerada una de les millors expertes en autisme de l’Estat espanyol, i forma professionals mèdics tant a Catalunya, com a Espanya i a Amèrica del sud.
La Dra. Hervás va plantejar ahir a l’Aula Magna el concepte actual del trastorn de l’autisme, les possibles causes, el patró que segueix i quines intervencions es poden fer, més enllà de tenir en compte també les diferències dins el mateix trastorn segons el gènere i l’edat dels afectats. L’eix central de la conferència va ser la importància de la detecció precoç en l’autisme per tal de minimitzar els símptomes d’una patologia que és crònica per a la persona que la pateix.
Hervás va ser crítica amb els sistemes d’ensenyament i va explicar que “un sistema tradicional i rígid d’educació fa que els nens amb autisme s’estavellin dins el sistema”, i va discutir la necessitat de definir un sistema flexible amb adaptacions individualitzades. D’altra banda, la Dra. Hervás va posar de manifest les adaptacions que encara s’han de fer dins el món de l’ensenyament però, sobretot, i el més preocupant, les dificultats perquè els afectats per l’autisme s’incorporin al món laboral, on encara hi ha molta feina a fer.
L’autisme s’acostuma a detectar durant els tres primers anys de vida d’un nen, període durant el qual el seu quadre clínic ja queda pràcticament definit, i s’acostuma a detectar ràpidament perquè condiciona el desenvolupament de la criatura. Però els símptomes d’aquest trastorn poden anar variant amb el temps i són molts els casos d’adults mal diagnosticats que arrosseguen anys de tractaments poc eficients.
A més a més, l’autisme es transmet genèticament i és hereditari, però la condició genètica depèn de molts factors. “No només hi ha factors com l’edat del pare o el sistema immunològic, sinó factors que van molt més enllà, com ara situacions adverses que haguem viscut, que condicionen l’expressivitat dels gens” i que un cop detectats faciliten el tractament individual de cada cas.
Hervás va concloure la seva conferència amb una contundent afirmació: “Si desenvolupem excel·lents serveis de diagnòstic i intervenció precoç per a nens petits i no mantenim tractaments ni millorem els serveis educatius, sanitaris i socials, el futur com a adults seguirà sent poc esperançador.”
Deixa un comentari