Eumo Editorial presenta el llibre “Cicatrius (in)visibles” Perspectives feministes sobre el càncer de mama

with No hi ha comentaris

cicatriusCicatrius (in)visibles
Ana Porroche-Escudero, Gerard Coll-Planas i Caterina Riba (ed.)

El proper dimecres 30 de març a les 19h tindrà lloc la presentació del llibre “Cicatrius (in)visibles” a l’Espai Francesca Bonnemaison (C. de Sant Pere més baix 7, de Barcelona).

La presentació del llibre anirà a càrrec de Teresa Maria Pitarch, Presidenta de l’Institut Català de les Dones, i les editores Anna Porroche-Escudero i Caterina Riba, en un acte conduït per l’escriptora Isabel Franc.

En el transcurs de l’acte , la poeta i crítica literària Mireia Vidal-Conte llegirà alguns poemes.

És el càncer de pit un tema feminista? Una vintena d’especialistes s’apleguen en aquest volum amb un doble objectiu: fer conèixer les denúncies del moviment de dones dels anys 70 i 80 sobre la indústria del càncer (que van alertar sobre l’estigmatització de la malaltia, la suposada mutilació de la feminitat que representa la mastectomia, o l’hegemonia de l’autoritat mèdica, entre altres) i contribuir al debat sobre el càncer de pit en plantejar nous temes d’estudi.

«És només al final del llibre que el títol Cicatrius (in)visibles i el seu parèntesi movible prenen tot el sentit. D’entrada, la tria del mot ‘cicatriu’ incomoda. Rebutja la cultura de la positivitat que ensenya a dissimular, a amagar i, en el fons, a avergonyir-se del propi cos o de la pròpia experiència quan no s’adeqüen a unes expectatives culturals sovint arbitràries. (…)
La pregunta per la responsabilitat individual en la pròpia malaltia, entesa com a culpa, continua vigent. Però el 92% dels càncers de mama estan associats als xenoestrògens ambientals provinents de la industrialització. Mentre treballem per eixamplar l’espai subjectiu a fi de reconèixer-nos i ser reconegudes, ens cal no perdre de vista els condicionants socials de la salut que són les principals causes de les malalties.»
Del pròleg de Teresa Forcades

Ana Porroche-Escudero, doctora en Antropologia, és investigadora a la Universitat de Lancaster i forma part
del consell assessor del Breast Cancer Consortium.
Gerard Coll-Planas, doctor en Sociologia, és professor a la UVic-UCC i membre del grup de recerca “Estudis de gènere: traducció, literatura, història i comunicació”.
Caterina Riba Sanmartí, doctora en Literatura, imparteix classes a Blanquerna i al Màster en Estudis de Dones,
Gènere i Ciutadania.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *