- Aquest esdeveniment ja ha passat.
DIXIT Vic conferència “TEA i desenvolupament de la sexualitat”
Dijous, 10 novembre 2022 a les 16:30 - 18:00
Aquesta xerrada posarà de manifest la importància de gestionar adequadament l’educació de l’afectivitat i la sexualitat en persones amb TEA des de la infància fins a la maduresa, i molt especialment en l’adolescència, i parlarà sobre com acompanyar-les en aquest àmbit de la vida.
El desenvolupament afectiu i sexual de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) és cabdal per al seu desenvolupament personal, però hi ha molts mites en aquest àmbit. No reconèixer la seva sexualitat suposa limitar una dimensió molt important de la seva personalitat i de la seva identitat. Per abordar la sexualitat amb naturalitat i respecte és essencial crear i aplicar programes d’educació sexual des d’edats primerenques.
És per això que DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials ha programat per al 10 de novembre la conferència “TEA i desenvolupament de la sexualitat”, que es retransmetrà en directe per internet. Anirà a càrrec de Laura Aut, psicòloga clínica especialitzada en trastorns de l’espectre autista i formadora en TEA, trastorn específic del llenguatge (TEL) i trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH). Des del 2015, dirigeix el Centre de Psicologia Laura Aut i, des del 2020, col·labora en diverses fundacions atenent infants amb malalties terminals i les seves famílies.
Aquesta xerrada servirà per introduir de manera breu el TEA, per parlar de les habilitats socials i la importància que té en edats primerenques educar sobre sexualitat. Tot seguit, la ponent se centrarà en l’etapa de l’adolescència, on es parlarà dels mites, el desenvolupament de la sexualitat i la identitat sexual, l’orientació sexual i com podem acompanyar durant aquest procés. També posarà de manifest la importància de la intimitat i els límits: els que posa la persona amb TEA i com els comunica, i com saber respectar els límits que posen les altres persones.
Durant l’activitat, la ponent també explorarà la possibilitat de parlar de sexualitat mitjançant sistemes augmentatius i alternatius de comunicació. I farà una pinzellada sobre la sexualitat de les persones adultes amb TEA, per conèixer quin impacte ha rebut en el seu desenvolupament d’aquesta àrea de la vida i la informació que han rebut, per acabar presentant les dificultats més comunes que es poden trobar.