- Aquest esdeveniment ja ha passat.
DIXIT Vic acull la conferència virtual “Ningú està sol en soledat”
Dijous, 20 octubre 2022 a les 17:00 - 18:30
Morir en soledat, l’aïllament social i la soledat no desitjada constitueixen una pandèmia silenciosa del primer món, que afecta de manera especial les persones grans, però també a joves i altres grups com ara les persones amb discapacitat. L’envelliment de la població, els nous models de família, els canvis en els valors que ha experimentat la societat i l’aparició de la COVID-19 han contribuït a agreujar aquest problema social, familiar i personal.
Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, DIXIT Vic Centre de Documentació de Serveis Socials prepara per al 20 d’octubre la conferència virtual “Ningú està sol en soledat” conjuntament amb Osonament i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La xerrada és gratuïta i es retransmetrà en directe a través de la plataforma Zoom.
La xerrada anirà a càrrec de Laura Coll, llicenciada en Medicina i doctora en Salut Pública. Actualment, és professora del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FESB) de la UVic, professora associada de la Universitat de Barcelona (UB) i professora col·laboradora de la Universitat de Manresa. També és membre del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) en el marc de l’estratègia contra la soledat de l’Ajuntament de Barcelona. La conferenciant va ser la responsable de Recerca a la Fundació Salut i Envelliment (FSIE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), des d’on ha participat, coordinat i dirigit projectes sobre envelliment d’àmbit regional i europeu, i ha estat assessora del Programa de Gent Gran, de la Fundació La Caixa, i de Vincles BCN, del consistori barceloní.
La ponent parlarà sobre els conceptes de soledat, aïllament social, integració social, suport i xarxa social, així com de les relacions i les diferències que hi ha entre ells i de les diverses tipologies de soledat. Relacionarà la soledat al llarg de la vida amb la salut, posant de manifest com determinants socials de la salut –com poden ser el gènere, la classe social, el nivell educatiu, el lloc d’origen o la discapacitat, entre d’altres- poden afavorir o prevenir la soledat no desitjada i com aquesta està relacionada amb la salut física i mental. Coll també analitzarà l’impacte de la pandèmia de la COVID-19 en la soledat i en la salut mental en les diferents etapes vitals.
Finalment, la conferenciant explicarà què se sap, des de l’evidència científica, sobre les diferents estratègies per fer front a la soledat no volguda, tant individuals com comunitàries. També reflexionarà sobre com s’ha abordat aquesta problemàtica durant la pandèmia i compartirà diverses accions que es poden dur a terme per alleugerir els efectes de l’aïllament social dins les residències de persones grans.