- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Com Reduir el Comportament Sedentari en Pacients, Empleats i Clients: Eines per Mesurar el Temps que Romans Assegut i Estràtègies per Combatre´l
Dimecres, 13 juny 2018 a les 9:00 - 19:00
Presentació i objectius
Estar assegut durant períodes llargs de temps és un factor de risc nociu per a la salut, independentment de si es fa o no exercici físic en el temps de lleure. En aquest sentit, seure menys de 7 hores al dia està associat a una disminució del risc de mortalitat per totes les causes. Seure menys de 6 hores diàries també s´associa a una reducció del risc de patir un atac de cor en un 38%, a una reducció del risc de tenir nivells elevats de colesterol, a tenir un menor perímetre de cintura i, a tenir un menor risc de tenir sobrepès u obesitat. El risc de desenvolupar diabetes tipus 2 també es redueix si es seu menys de 4 hores al dia. En infants i adolescents (5-17 anys d´edat), estar assegut més de 2 hores al dia mirant la televisió està associat a un major risc de tenir sobrepès u obesitat, tenir nivells elevats de colesterol, tenir una tensió arterial sistòlica elevada i patir transtorns socials de conducta. L´autoestima i respecte cap a un mateix en infants i adolescents millora quan es redueix el seu comportament sedentari. En persones grans, seure més de 8 hores al dia s´associa a un major risc d´obesitat i risc de patir caigudes.
No obstant, els infants i adolescents seuen un mitjana de 7-8 hores al dia mentre que els adults ho fan en una mitjana de 7-9 hores, i en gent gran la mitjana de temps assegut diari s´eleva a més de 10 hores. El temps diari que passen asseguts augmenta considerablement en cada etapa si existeixen limitacions de mobilitat (paràlisi cerebral, esclerosi múltiple), la presència de malalties cròniques (malaltia pulmonar obstructiva crònica o malalties renals cròniques) o problemes de salut mental (depressió o esquizofrènia). En tots aquests casos, reduir el temps sedentari tot substituïnt-lo per activitats d´intensitat molt lleugera (moure´s) no només redueix l´aparició d´altres factors de risc per a la salut (obesitat) sino que esdevé una dels programes d´estil de vida actius més factibles per a persones amb una capacitat aeròbica baixa – degut a problemes de salut- la qual limita la seva capacitat de fer activitat física o exercic físic.
Amb l´objectiu d´abordar i reduir el comportament sedentari de les persones, es fa necessari mesurar el seu patró de comportament sedentari tant de forma subjectiva com objectiva, proposar estratègies de reducció del temps assegut que s´integrin fàcilment en el dia a dia de cada persona atenent les seves necessitats indivuals i, monitoritzar l´evolució del comportament sedentari mitjançant la repetició de les mesures de seguiment.
O B J E C T I U S
Conèixer la relació entre comportament sedentari i salut física i mental segons l’ evidència científica recent.
Conèixer i aplicar diferents instruments subjectius de mesura del comportament sedentari generals i específics per a cada grup de població.
Conèixer, aplicar i analitzar les dades objectives de comportament sedentari obtingudes per l´instrument “golden standard” més vàlid del moment (dispositiu ACtivpal).
Conèixer l’ efectivitat de vàries estratègies per “seure menys i moure´s més” en diferents àmbits.
Adreçat a
Professionals i especialistes de l´àmbit sanitari i social que vulguin integrar la reducció del comportament sedentari (temps assegut diari) en el conjunt d´estils de vida que promouen la salut de diferents segments poblacionals (infants, joves, adults o gent gran) sans o amb diversitat de patologies cròniques físiques o mentals (infermeria, metges o metgesses d´atenció primària, metges especialistes, fisioteràpia, teràpia ocupacional,residències geriàtriques, centres de dia, centres de salut mental), tècnics de prevenció de riscos laborals i docents en empreses.
Professionals de l´àmbit de l´activitat física (graduats en Ciències de l´Activitat Física i l´Esport, mestres en Educació Física) que vulguin integrar programes de reducció del comportament sedentari dins els programes d´exercici físic dels seus clients o dins les sessions d´educació física de centres escolars.
Investigadors que vulguin conèixer amb profunditat el procediment a seguir per mesurar els patrons de comportament sedentari de forma objectiva mitjançant l´ús del dispositiu ActivPal; l´instrument de recerca més fiable, vàlid i sensible del moment per mesurar aquest nou factor de risc per a la salut.
Informació general
Lloc de realització: Universitat de Vic Campus Miramarges. CESS – SIRIUS Vic. C. Miquel Martí i Pol,1. Sala polivalent. 08500 Vic
Durada: 16 hores
Dates: 12 i 13 de juny de 2018
Horaris: divendres de 9 h a 13.30 h i de 15 h a 18 h; dissabte de 9h a 14 h i de 15.30 a 19 h
Certificació:
-Certificat d’assistència. Cal assistir al 80% de les sessions.